Planer om å skru til kranene ga utslag på oljeprisen

Oljeminister Suhail al-Mazrouei i De forente arabiske emirater hører på Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih på et felles møte mandag. Saudi-Arabia varslet mandag at de planlegger kutt i oljeproduksjonen på grunn av overproduksjon.
Oljeminister Suhail al-Mazrouei i De forente arabiske emirater hører på Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih på et felles møte mandag. Saudi-Arabia varslet mandag at de planlegger kutt i oljeproduksjonen på grunn av overproduksjon. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB scanpix

Oljeprisen har gått nedoverbakke etter mandagens møte i oljekartellet OPEC og twittermeldinger fra USAs president Donald Trump om oljelagrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld var prisen for nordsjøolje rett over 65 dollar for fatet, noe som er en stor nedtur sammenlignet med toppen i begynnelsen av oktober på 87 dollar fatet.

Prisnedgangen kom etter at OPEC la fram nye prognoser tirsdag om mindre vekst i etterspørselen i 2019, og signaler om at Saudi-Arabia og andre oljeland planlegger å bremse produksjonen, skriver Financial Times.

– Det er ikke tvil om at produksjonen må kuttes, siden det er overproduksjon, sier Carsten Fritsch i Commerzbank til avisa.

Fallet tirsdag kommer etter en liten økning mandag da Saudi-Arabia, verdens største oljeprodusent, opplyste at de ville kutte produksjonen.

USAs president var på banen seint mandag og tvitret om hva han mente om kuttplanene. Forhåpentlig kutter ikke Saudi-Arabia eller OPEC i oljeproduksjonen. Ut fra forsyningene burde prisene vært mye lavere, skrev han.

– En Twitter-gal president, en svekket saudiarabisk kronprins og forvirrede oljeinvestorer bidrar til sende oljeprisen nedover, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop til DN.

Han mener prisfallet også kan forklares med stigende oljelagre i USA, der prisen på amerikansk lettolje har sunket til svært lave nivåer.

Personvernpolicy