Hjørnestensbedrift har tapt 355 millioner på skruer

Tom Madsen, økonomidirektør i Dokka Fasternes. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen
Tom Madsen, økonomidirektør i Dokka Fasternes. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen

Hjørnestensbedrift ble tapssluk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):– Vi får passet vårt påskrevet hver gang vi møter eierne. De krever inntjening, og kunne i prinsippet ha lagt oss ned i morgen, men de har tradisjon for å være tålmodige eiere, sier Tom Madsen (57), økonomidirektør i Dokka Fasteners, til Finansavisen.

40 kilos bolter

Kundene er internasjonale vindkraftprodusenter som selger turbinbyggesett til kraftselskaper over hele verden. Olje- og gassindustri var en vesentlig kundegruppe før oljeprisen raste i 2014, og kan kanskje bli det igjen.

Fabrikkens eneste produkt er det som i dagligtale kalles skruer, men av Madsen kalles de bolter. På kontoret sitt har Madsen en såkalt riser-bolt til oljeindustrien. Den er omtrent en halv meter lang og veier rundt 40 kilo.

– Denne kan vi fort få mellom 4000 og 6000 kroner for, sier Madsen til avisen.

Les også: Oljefondet med nytt milliardkjøp i USA

Skal tjene penger

Siden 2011 har altså tyske Würth tapt 355 millioner kroner på å drive skruefabrikken på Dokka, ifølge avisen.

– Først og fremst skyldes tapene nedturen i olje og gass. Det er der vi har tjent mest penger, forklarer Madsen til avisen.

– Men det har også vært et enormt kostnadspress i vindkraftindustrien på grunn av reduserte subsidier. Dette startet for fem til syv år siden, og kom bardus på hele industrien, legger han til.

– Når skal dere gå med overskudd?

– I løpet av et par års tid. Vi har klart å komme oss inn igjen hos store vindmølleprodusenter som Siemens og Vestas. Vår vei til suksess handler om å gjøre produksjonen effektiv nok. Vi må bruke færre sekunder på hver bolt samtidig som vi beholder kvaliteten, og dette jobber vi med kontinuerlig, sier Madsen til avisen.

– Nå leverer Siemens vindturbiner som er så store at de klarer å konkurrere i el-markedet på kommersielle vilkår, uten subsidier. Det forteller meg at vind er fremtiden, og da særlig havvind. Det passer oss perfekt, siden de vindturbinene nødvendigvis er store, sier han og legger til at installasjonen av en slik turbin kanskje trenger 400 tårnbolter.

Les også: Ingen intensjon om å gjenta oljekrisen fra 1973

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden