Meny

Christian Lie advarer: – USA og Kina er den største risikoen

Christian Lie - Foto: Finansavisen.
Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank spår volatile markeder - og peker på en risikofaktor, som ikke vil forsvinne med det første.

– Hvilken risikofaktor er det du frykter mest akkurat nå?

– Det er handelskrigen. Underforstått, det anspente forholdet mellom Kina og USA, svarte sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, da han gjestet HegnarTV tirsdag.

– Forholdet mellom Kina og USA handler ikke bare om handelskrigen og tariffer. Det handler også om noe mer, og det er to grunner til at vi tror denne konflikten kommer til å vare lenger, sier Lie, og fortsetter;

– Trumps ultimate mål er å få bort handelsunderskuddet mot Kina, men Xi Jinping kan ikke møte han over bordet og si at de skal redusere det handelsoverskuddet de har til null. Det går ikke. Dette er en funksjon av et strukturelt problem eller strukturell situasjon i amerikansk økonomi. Hvor amerikanske bedrifter og husholdninger etterspør så mye varer og tjenester at amerikansk økonomi ikke klarer å produsere det selv. De må importere det, forklarer Lie.

– Alvorlig sjokk

Han poengterer at hvis dette handelsunderskuddet skulle blitt borte, ville det blitt et alvorlig sjokk for amerikansk økonomi.

– Så lenge Trump holder på at han vil ha bort handelsunderskuddet, er det én grunn til at denne konflikten kommer til å vare, mener sjefstrategen.

– Det andre er de kinesiske myndighetenes ultimate målsetning om at de innen 2025 skal bli en verdensledende makt innenfor teknologi, kunstig intelligens, robotifisering og så videre, sier Lie, og fortsetter;

– Dermed går Kina fra å være en komplementær produsent av klær og lavteknologiske komponenter til USA, hvor USA har vært mer høyteknologisk og brukt disse komponentene, importert klærne og så videre, til å bli en konkurrerende industrinasjon. Det er noe Trump ikke ser spesielt positivt på, og det er noe Xi Jinping aldri kommer til å jenke seg på, sier Lie.

NB! Husk at du kan abonnerer på HegnarPodden i iTunes, SoundCloud og Spotify.

Du kan høre hele intervjuet her

Les også:
Oslo Børs ned 2,6 prosent torsdag – Alt ligger til rette for en fullskala handelskrig
Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Populært