Sjefstrateg: – Ikke så ille som ventet

Leif-Rune Husebye Rein. Foto: Brian Cliff Olguin/Finansavisen
Leif-Rune Husebye Rein. Foto: Brian Cliff Olguin/Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre enn ventet utvikling i handelskrigen fikk aksjemarkedet til å reagere positivt i slutten av forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den amerikanske presidenten, Donald Trump, innførte ny Kina-toll på kinesiske varer til en verdi av USD 200 milliarder på 10 prosent. Dette vil dermed påvirke opp imot halvparten av det amerikanerne importerer av kinesiske varer. Kina-tollen kan øke til 25 prosent neste år hvis ikke USA og Kina kommer til enighet. Mao, en eskalering, men ikke så ille som ventet, skriver sjefstrateg i Nordea Wealth Management, Leif-Rune Husebye Rein, i en oppdatering.

Han påpeker at Kina svarte, som ventet, med mottiltak.

– Fra og med 24. september innfører Kina en mer moderat, men tilsvarende importtoll på amerikanske varer verdt USD 60 milliarder. Det kan tenkes at kineserne har flere kort i ermet og amerikanerne burde trå varsomt i denne saken. I løpet av helgen ser det ut til at Kina gjorde alvor av å trekke seg fra ukens handelssamtaler i Washington, og vil vente til etter mellomvalget i USA er over, skriver sjefstrategen, og påpeker at handelsfred mellom stormaktene derfor ikke er noe man vente seg helt ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Handelstiltakene foregår på flere områder, den kinesiske statsministeren Li Keqiang uttalte onsdag at Kina aldri vil forsøke å stimulere eksporten ved å devaluere sin valuta. I tillegg så har lederen av Alibaba, Jack Ma, tatt en helomvending og trekker løftet om å skape en million jobber i USA på grunn av handelskrigen.

Les også: Den dyreste boligen som noen gang er solgt i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rentemøte i USA

Husebye Rein trekker frem at det denne uken er mer eller mindre sikkert at Federal Reserve (Fed) kommer til å heve renten med 25 basispunkter fra 1,75-2 prosent til 2-2,25 prosent.

– Usikkerheten er mer om Fed kommer til å endre rentebanen. PCE- deflatoren, som er Feds favorittmål for inflasjonen, kommer også denne uken. PCE kan gi indikasjoner på fremtidig pengepolitikk. Det ventes også amerikansk konsumenttillit, måltall for varige goder, reviderte BNP-estimater og tall på førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd. Chicago PMI og University of Michigan sin tillitsindikator er også kalenderfestet til denne uken, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ventes det i løpet av uken sentimentsindikatorer, inflasjonstall og arbeidsledighetsraten fra Eurosonen. Fra Asia kommer Kina sin PMI (Caixin), og tilsvarende PMI for japansk industri.

– Mål for arbeidsledighetsrate, inflasjon, detaljhandel og industriproduksjon ventes også fra Japan. Vi håper naturligvis også at «comebacket» for EM og særlig for Kina fortsetter denne uken, til tross for handelskrigen, påpeker sjefstrategen.

Les også: Øyelege har tjent 700 mill. på aksjer på fire år

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no