Aas-smell kunne ha vært enda styggere

Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet.
Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet. Foto: Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanvittig veddemål dramatisk forverret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen ): Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet.

Nasdaq måtte til slutt tvangsselge traderens portefølje, og råvarebørsens sikringsfond ble påført et tap på over én milliard kroner.

Ned i sluket forsvant også de 350 millioner kronene Nasdaq krevde fra Aas for å stille sikkerhet (margin call).

Ordentlig blåmandag

Hovedårsaken til det massive tapet viste seg å være en sjelden utvikling i forholdet mellom tyske og nordiske kraftpriser.

Ved stengetid fredag hadde spreaden mellom nordiske og tyske fremtidspriser på kraft utvidet seg til 9,98 euro, skriver Finansavisen.

Mandag fortsatte de nordiske prisene å stupe og de tyske prisene å stige. Spreaden økte med 53 prosent på én dag til over 15 euro.

Einar Aas får en ny telefon fra Nasdaq. Men da har han ifølge avisen ikke mer å stille opp med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tirsdag morgen klarer han formelt ikke å dekke inn garantistillelse, og han blir erklært i mislighold. Onsdag avhender vi posisjonen fullstendig, sier Nasdaq Norge-sjef Georg Aasen.

Les: Derfor tapte Einar Aas alt

Kunne ha tapt mer

Tall fra Nasdaq viser en prisforskjell på rundt 16 euro da posisjonen ble tvangssolgt, før den faller til 13,79 euro ved stengetid dagen etter.

Tall Finansavisen har fått tilgang til fra Montel, viser prisforskjeller så lave som under 12 euro i løpet av den dagen.

– Det var en endring i hans favør gjennom torsdagen. Men vi som clearinghus er nødt til å agere når vi ser at noen er i mislighold. Vi kan ikke spekulere i prisene, sier Aasen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fredag snudde spreaden opp igjen, til 15 euro ved stengetid, før den i går eksploderte videre ut. Mandag ettermiddag var prisforskjellen mellom den nordiske og tyske 2019-kontrakten ifølge avisen på 18,45 euro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er på historisk stor avstand. I et halvt år nå har markedet ment at den avstanden bør være mellom 7 og 9 euro. Nå er den nesten i 20 euro, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy.

Aasen i Nasdaq vil overfor Finansavisen ikke antyde hvor stort tapet til Aas hadde vært, verken ved likvidering av porteføljen på torsdag eller i går, utenom at tapet ville vært mindre på torsdag og større i går.

Les også: NHO: Svært alvorlig opptrapping av handelskrigen

Fondet oppe igjen

Nasdaq opplyser imidlertid at sikringsfondet er oppe igjen.

Einar Aas-tapet tappet sikringsfondet for 107 av 170 millioner euro. Dette må 166 banker og kraftselskaper dekke inn, og mandag morgen var 90 prosent rekapitalisering sikret.

På ettermiddagen i går ble det ifølge avisen klart at hele fondet er fylt opp igjen.

Les også: Faroe Petroleum tjener fett

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no