Verdens største handelsavtale under utforming i Singapore

Singapore. Foto: MOLPIX / Shutterstock / NTB scanpix
Singapore. Foto: MOLPIX / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bred enighet om det som vil bli verdens største frihandelsavtale kan ventes på et toppmøte i Singapore i november, sier republikkens finansminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen det er snakk om er den såkalte Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), som omfatter 16 nasjoner. Den vil dekke halvparten av verdens befolkning og en tredel av verdens bruttonasjonalprodukt.

Etter at USA slo inn på en mer proteksjonistisk linje etter at president Donald Trumps regjering tok over, er det nå knyttet stor interesse til RCEP-samarbeidet som er støttet av Kina.

Droppet avtale

USA støttet opprinnelig arbeidet med en annen handelsavtale i regionen, nemlig det såkalte Trans-Pacific Partnership (TPP). Trumps regjering har imidlertid droppet engasjementet i TPP, og innledet en storstilt handelskrig med Kina. Nylig ble det kjent at Trump dropper to asiatiske toppmøter i november, blant annet det i Singapore.

RCEPs handelsministre og forhandlere møttes i Singapore torsdag og fredag, på sidelinjen av et møte i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN. Handelsavtalen skal etter planen omfatte de ti ASEAN-medlemmene samt Kina, India, Japan, Sør-Korea og New Zealand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordrende

Singapores handels- og industriminister Chan Chun Sing sier RCEP-samtalene nå er i den «mest utfordrende fasen», men holder fast ved at en avtale er i sikte.

– Akkurat som når man bestiger et fjell, kan det bli brattere og mer utfordrende når toppen nærmer seg, sier Chan.

Kina ser Washingtons avvisning av TPP som en mulighet til å øke sin innflytelse i Stillehavsregionen ved å støtte RCEP og frihandel.

RCEP regnes som en mindre omfattende avtale med mer begrensede reguleringer enn TPP. De elleve gjenværende TPP-medlemmene undertegnet en nedskalert utgave av avtalen i mars.

Les også: Ny pantesats for første gang på over 25 år