Flere asiatiske børser faller av frykt for store oljelagre

Oppgang og nedtur på asiatiske børser tirsdag. Foto: AP /Andy Wong / NTB scanpix
Oppgang og nedtur på asiatiske børser tirsdag. Foto: AP /Andy Wong / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere asiatiske børser falt tirsdag av frykt for overskudd av olje på markedet. I Tokyo steg imidlertid både Nikkei- og den bredere Topix-indeksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tokyo-børsen var stengt mandag, men tirsdag steg Nikkei-indeksen med 0,4 prosent og Topix-indeksen 0,9 prosent, først og fremst på grunn av en svekket yen mot dollaren og minsket frykt for handelskrig mellom USA og Kina. I Hongkong falt imidlertid Hang Seng-indeksen med 1,1 prosent, mens Shanghai-indeksen falt 1 prosent.

Etter at oljeprisene nådde sitt høyeste nivå på tre og et halvt år tidligere i juli, har oljeprisen nå falt nesten 10 prosent. En rekke hendelser har økt frykten for et overskudd av olje på markedet.

– Dette ser virkelig ut som en fortsatt reaksjon på et potensielt forsyningsoverskudd, sier Bart Malek hos TD Securities til Bloomberg News.

Oljeprisen ble i forrige uke tydelig påvirket av frykten for lavere etterspørsel på grunn av en sannsynlig handelskrig mellom USA og Kina. I tillegg kom meldinger om at Libya igjen eksporterte olje etter at oljefelt hadde vært stengt. Dette skjedde bare uker etter at større produsenter i Saudi-Arabia, Russland og OPEC-landene ble enige om å heve et pristak fra 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke energiselskaper selger nå unna aksjer og verdipapirer etter rapporter fra mandag om at USA kan komme til å tappe oljelagrene for å senke prisene, samt spekulasjoner om at Saudi-Arabia vurderer å øke oljetilbudet til enkelte land i Asia. Mandag antydet også USAs finansminister Steven Mnuchin at Trump-administrasjonen kan komme til å tillate noen unntak fra handelsforbudet med iransk olje.