Meny

Flere asiatiske børser faller av frykt for store oljelagre

Oppgang og nedtur på asiatiske børser tirsdag. Foto: AP /Andy Wong / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Flere asiatiske børser falt tirsdag av frykt for overskudd av olje på markedet. I Tokyo steg imidlertid både Nikkei- og den bredere Topix-indeksen.

Tokyo-børsen var stengt mandag, men tirsdag steg Nikkei-indeksen med 0,4 prosent og Topix-indeksen 0,9 prosent, først og fremst på grunn av en svekket yen mot dollaren og minsket frykt for handelskrig mellom USA og Kina. I Hongkong falt imidlertid Hang Seng-indeksen med 1,1 prosent, mens Shanghai-indeksen falt 1 prosent.

Etter at oljeprisene nådde sitt høyeste nivå på tre og et halvt år tidligere i juli, har oljeprisen nå falt nesten 10 prosent. En rekke hendelser har økt frykten for et overskudd av olje på markedet.

– Dette ser virkelig ut som en fortsatt reaksjon på et potensielt forsyningsoverskudd, sier Bart Malek hos TD Securities til Bloomberg News.

Oljeprisen ble i forrige uke tydelig påvirket av frykten for lavere etterspørsel på grunn av en sannsynlig handelskrig mellom USA og Kina. I tillegg kom meldinger om at Libya igjen eksporterte olje etter at oljefelt hadde vært stengt. Dette skjedde bare uker etter at større produsenter i Saudi-Arabia, Russland og OPEC-landene ble enige om å heve et pristak fra 2016.

En rekke energiselskaper selger nå unna aksjer og verdipapirer etter rapporter fra mandag om at USA kan komme til å tappe oljelagrene for å senke prisene, samt spekulasjoner om at Saudi-Arabia vurderer å øke oljetilbudet til enkelte land i Asia. Mandag antydet også USAs finansminister Steven Mnuchin at Trump-administrasjonen kan komme til å tillate noen unntak fra handelsforbudet med iransk olje.

Populært