Meny

Dette aksjefondet er Norges dårligste

Finn Øystein Bergh. Petter Borg i bakgrunnen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

– Dette er perfekt etterpåklokskap, sier investeringsdirektør.

(Finansavisen / Hegnar.no): Av 62 norske aksjefond som har investert på Oslo Børs i minst fem år, forvalter Pareto Asset Management Norges klart svakeste aksjefond, skriver Finansavisen.

Pareto Aksje Norge B har i perioden en årlig gjennomsnittlig avkastning på 9,1 prosent, mot 12,6 prosent for fondets referanseindeks Oslo Børs Fondsindeks.

Les også: – Kjøpte på nivåer vi mener er attraktive

Gikk på oljesmell

– Oljeservicekrisen som kom etter oljeprisfallet i 2014 rammet oss hardt. Fondet vil imidlertid fortsette å ha store avvik fra børsen. I 2016 slo vi for eksempel børsen med 15 prosent. I fjor var vi under indeksen igjen, og i år ligger vi foran. Dette er tilfeldigheter fra år til år, sier investeringsdirektør Finn Øystein Bergh i Pareto Asset Management til avisen.

Pareto Aksje Norge-fondet kommer i to varianter til, A og I. Disse to har en årlig gjennomsnittlig avkastning på hhv. 9,2 og 10,7 prosent.

– Forskjellen på Pareto Aksje Norge B, A og I er i hovedsak honorarstrukturene. Fond A har variable honorarer, mens de to andre har et fast honorar, forklarer Bergh.

Pareto-fondet, som forvaltes av Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen og Besim Zekiri, har blitt slått av referanseindeksen i fire av de fem seneste årene.

Les også: Grepene som kan øke pensjonen kraftig

– Perfekt etterpåklokskap

Ifølge Finansavisen har aktive aksjefond som Pareto Aksje Norge en ulempe sammenlignet med passive indeksfond, som har svært mye lavere honorarer. Avisens beregninger viser at én million kroner i et gratis indeksfond 1. januar 2014 ville ha hatt over 300.000 kroner mer i avkastning enn i Pareto Aksje Norge B.

Fondet har løpende kostnader på to prosent.

– Dette er perfekt etterpåklokskap, sier Bergh.

Les også: – Mangler ikke på ting som kan gjøre deg nervøs

– Må sitte gjennom

Investeringsdirektøren forteller at målet er å slå indeks over tid, men han er ifølge Finansavisen uklar på hvor lenge kundene må vente.

– En kunde i dette fondet bør ha en lang horisont. Det vil si en veldig lang sikt, og man må sitte gjennom svingningene, sier Bergh.

Pareto Aksje Norges største posisjoner er for tiden i seismikkselskapet TGS, gjødselgiganten Yara og laksekjempen Lerøy Seafood. Fondet har 9,8 prosent av midlene investert i hver av de to førstnevnte, og 7,6 prosent i Lerøy.

Nærmest Pareto på listen over de svakeste aksjefondene i de siste fem årene finner vi DNB Norge og DNB Norge Selektiv, med en årlig, gjennomsnittlig avkastning på hhv. 10,8 og 11,4 prosent.

Begge fondene forvaltes for tiden av Jarle Sjo og Odd Einar Lillebostad.

Les også: Strømregningen blir 3.000 kroner dyrere

Rir laksebølgen

I andre enden av skalaen finner vi Forte Trønder. Norges sprekeste aksjefond kan skilte med en årlig, gjennomsnittlig avkastning på 20,1 prosent de siste fem årene.

Fondet ble forvaltet av Jomar Kilnes frem til 1. april 2018, da Morten Schwarz overtok.

Forte Trønder investerer hovedsaklig i aksjer med nær tilknytning til Midt-Norge, og trekker frem den høye eksponeringen mot sjømat som en viktig forklaring på meravkastningen. De siste fem årene har sjømatindeksen på Oslo Børs steget hele 327 prosent.

Å ha 30 prosent av porteføljen i sjømat betalte seg dog ikke veldig bra i fjor, da fondet var blant de svakeste med bare 1,2 prosent

Les også: Så mange nordmenn er bekymret for renteoppgang

Solgte seg ned

I 2018 er Forte Trønder derimot på vinnersporet igjen. Så langt i år har fondet steget 15,9 prosent, med DNO, Aker BP, SalMar og Norway Royal Salmon som viktige bidragsytere.

Dog valgte forvalter Schwarz ifølge Finansavisen nylig å ta ned eksponeringen mot sjømat til 20 prosent.

Bare Danske Invest Norge Vekst og SEB Norway Focus har gjort det skarpere enn Forte Trønder hittil i 2018, med hhv. 19,2 og 16,7 prosent.

Til sammenligning er Oslo Børs Fondsindeks opp 7,9 prosent i samme periode.

Les også: To pensjonstabber du må unngå

Andre vinnere

Om vi skrur tiden fem år tilbake igjen, finner vi Alfred Berg Gambak nærmest Forte Trønder på listen over de sprekeste norske aksjefondene, med en årlig, gjennomsnittlig avkastning på 19,3 prosent.

Også dette er godt foran fondsindeksen, som altså er opp 12,6 prosent i snitt per år i perioden.

Vi tar også med det mer spissede aksjefondet First Generator, som har en årlig, gjennomsnittlig avkastning på 19,2 prosent.

Saken ble først publisert på Hegnar.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært