Ryktespredere får egen mynt

<p>Det er ventet at sosiale media vil gi brukerne mer tilbake for det de deler. Lars Brandeggen i norske Xtrainvestor lanserer en digital token.</p>
Det er ventet at sosiale media vil gi brukerne mer tilbake for det de deler. Lars Brandeggen i norske Xtrainvestor lanserer en digital token. Foto: Mette Brandt/Finansavisen

Stadig flere sosiale nettverk vil trykke sine egne penger. Norske Xtrainvestor lanserer snart sin egen kryptovaluta for 50.000 brukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Får vel kjøpe NAS før helgen. Kommer vel snart et bud på 350 – 375», skriver en bruker på diskusjonsforumet Xtrainvestor. En ny dag betyr nye rykter på de ulike børsforumene, der daytradere, investorer og småsparere legger ut nyheter, spådommer og spekulasjoner fra morgen til kveld.

Xtrainvestor ble etablert av investor Lars Brandeggen i 2010 og har i dag rundt 50.000 brukere. Nå lanserer nettstedet sin egen kryptovaluta, eller mer presist en digital token.

Første i landet med kryptovaluta

Børs- og sportsnettverket henger seg på en internasjonal trend der sosiale nettverk lager sin egen valuta.

7. april i år hadde Finansavisen en større reportasje om mulighetene som vokser frem sammen med blokkjede og det desentraliserte internett. «Tredje generasjon internett vil skape en helt ny økonomi, med forretningsmuligheter på steder ingen hadde drømt om å lete», skrev vi.

Xtrainvestor er blant de første i landet med et allerede eksisterende sosialt nettverk, som tenker i disse baner. Xtrainvestor kaller sin token for XI og den skal deles ut til deltakere etter hvor mye de bidrar.

Amerikanske Investfeed.com er et sosialt nettverk der medlemmene kan dele portefølje og diskutere aksjer.

De hentet nylig inn penger via en ICO (Initial Coin Offering) der pengene skal brukes til å vri sin virksomhet over mot et såkalt crypto social network. Totalt hentet de inn drøye 70 millioner kroner basert på dagens Ethereum-verdi ved salg av sin token, ved navn FEED.

Lars Brandeggen vil forsøke å kopiere suksessen her hjemme, men med ferdigstilt plattform og brukere på plass vil han at XI skal stikke seg ut ved å gjøre en vri. Xtrainvestor skal etter sigende trykke opp sine egne XI og belønne brukere med denne token. XI-coin kan altså brukes til å betale for transaksjoner internt. På sikt er målet å lage et byttesamfunn internt.

Les også: Sykehus skal kurere krypto-galskap

Vil bytte mot norske kroner

Men Brandeggen vil også gi mulighet til å bytte token i norske kroner. Hvert år vil en viss del av utbyttet fra Xtrainvestor bli delt ut, gjennom et slags tilbakekjøp av tokens. Xtrainvestor lover å bruke opp mot 50 prosent av sin akkumulerte profitt på å kjøpe tilbake XI-Coins som er i markedet. Han definerer det derfor som en initial coin dividend.

I den klassiske ICO’en blir det gjerne hentet penger. I Xtrainvestors tilfelle blir verdien delt ut underveis som en belønning.

– Vi vil ikke lage tokens som kun skal kunne «veksles» mot tjenester internt. Det er vår intensjon at de gode bidragsyterne skal få ta del i plattformenes fremgang. Intensjonen er å bruke inntil 50 prosent av overskuddet til å kjøpe tilbake coins i markedet. Den vil da også kunne prises på forventninger om vekst i plattformen, sier han til Finansavisen.

Mange spillselskap og sosiale media har nå slike tokens i omløp. Brandeggen har kastet seg på en internasjonal bølge, som har vokst i takt med Facebook-skandalen, der Cambridge Analytica misbrukte data.

Mange tror at brukere etter hvert vil vende seg mot sosiale nettverk der brukerne selv eier verdien av informasjonen de deler. Dette er såkalte desentraliserte nettverk, som i stor grad er bygget på blokkjede.

Brandeggen viser til en artikkel i Hackernoon.com som lister opp syv slike sosiale nettverk. Felles for disse er at de har hentet inn 10 millioner dollar eller mer i en ICO og deretter skal belønne brukerne med tokens for en viss bruk. Et eksempel er Kik som nylig hentet inn 100 millioner dollar.

Les også: Kan bitcoin knekke internett?

Ingen gullgruve i dag

Så langt i 2018 har ICOs hentet inn litt over 5 milliarder dollar. Det er betydelig, da samlet sum for 2017 var litt over 6 milliarder dollar.

Å belage seg på fremtidige utbytter fra Xtrainvestor er neppe noen sikker måte å bli rik på. Forumet skal ha hatt omsetning på rundt 500.000 kroner i siste regnskapsår, med et lite underskudd hvert år.

– Etter det vi vet er ikke Xtrainvestor noen gullgruve i dag. Hva er verdien for brukere av at du kanskje skal betale et utbytte i fremtiden?

– Vår medlemsmasse har økt fra 6000 i starten av 2017 til 50.000 i dag og sammen med nye tjenester skal inntektene selv med nullvekst stige kraftig fremover. Vi kan ikke gå ut å si at vi garanterer et utbytte, da ville vi kunne bli underlagt reguleringer. Vi sier at det er en intensjon. Og som sosialt nettverk har vi ingen andre interesser enn å gjøre brukerne av nettverket fornøyde. Et forum som lurer brukerne vil dø umiddelbart. Vi håper tvert i mot at denne token vil bli sett på som verdifull, skape mer buzz, bidra til vekst og flere diskusjoner, sier Brandeggen.

Les også: 97 av de 100 største kryptovalutaene faller

Satser på sport parallelt

En kilde til vekst for Xtrainvestor kan bli trenden med at meglerhusene bruker mindre tid på å dekke de små, børsnoterte selskaper. Årsaken er det nye MiFID-regelverket, som veldig forenklet blant annet sier at meglerhusene må skille aksjehandel fra analyse og derfor ikke vil se lønnsomhet i å dekke mindre selskaper.

Meglerhusene forplikter seg i større grad å ta betalt. I det siste har Xtrainvestor åpnet for at selskaper kan presentere seg for medlemmene i børsforumet, mot betaling. Selskaper som som Hiddn, Gaming Innovation og Webstep har benyttet seg av muligheten.

Lars Brandeggen satser nå også hardere på sport, gjennom plattformen XIsports.chat som er lansert i juni. Xtrainvestor administrerer allerede sosiale media-grupper med 30.000 fotballfans.

– Volumpotensialet er betydelig høyere enn for xtrainvestor.com – det er langt fler som er ivrige sportsfans enn aksjefans, sier han.

Les også: Bjørn Kjos og familien har startet kryptoselskap

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen lørdag 23. juni.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden