Boblenes mesterliga

Hadde du kjøpt aksjer i Amazon for ti år siden, ville du vært steinrik i 2018. I dag må du kjøpe opp aksjene med en PE på 274. Bildet viser den personlige assistenten selskapet har lansert, Amazon Echo Dot.
Hadde du kjøpt aksjer i Amazon for ti år siden, ville du vært steinrik i 2018. I dag må du kjøpe opp aksjene med en PE på 274. Bildet viser den personlige assistenten selskapet har lansert, Amazon Echo Dot. Foto: Elaine Thompson / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologi har skapt store formuer. Men teknologi trekker også til seg de største idiotene. Og de har ikke lært noe på 180 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologibobler:

Batteriteknologi

Batteriselskaper opplever en ny boom. Det virker sannsynlig, verdens elbilsalg stiger brått og det er behov for store mengder. Men husk at batteriteknologi har hatt mange opp og nedturer. En indikator er det børsnoterte fondet Global X Lithium & Battery Tech ETF med den spenningsfylte tickerkoden LIT. Kursen var høyere i 2011 enn den er i dag.

3D-printing

I 2012 viet The Economist forsiden til «The third industrial revolution». Budskapet var at 3D-printing ville revolusjonere store deler av dagens produksjon. Fra masseproduksjon av standardiserte produkter, til masseproduksjon av skreddersydde, som kan printes på stedet. Børsnoterte selskaper som drev med 3D-printing gikk i taket frem til utgangen av 2014, da de falt i bakken. 3D-printing er uten tvil på vei inn i en rekke bransjer, men underveis har teknologien ikke greid å printe penger. Et av de store sentrale selskapene er Stratsys (graf).

Biometri

Biometri og fingeravtrykksteknologi fikk mye oppmerksomhet i 2015 og 2016. Mange så at bruken av denne teknologien til adgang og kontroll ville bli nyttig i en rekke sammenhenger. På børsen i Stockholm tok selskapene Fingerprint Cards og Precise Biometrics av. Også på Oslo Børs var det fest, først og fremst gjennom selskapene Idex og Next Biometrics Group (graf). Sistnevnte har falt 70 prosent siden toppen og lagt igjen et klissete fingermerke i porteføljen til investorer som har kjøpt seg inn i løpet av de siste årene.

Solenergi i 2006

Solenergi opplevde en utrolig optimisme rundt 2006 og 2007. Få steder fikk investorene se det tydeligere enn på Oslo Børs, under børsnoteringen av REC.

På det meste hadde selskapet en børsverdi på 150 milliarder kroner. Bare Statoil og Telenor var mer verdt. «Vi var hetere enn Britney Spears i bikini», uttalte tidligere finansdirektør i selskapet, Jon André Løkke, i et portrettintervju i vår avis.

Et børsnotert fond som med all tydelighet viser solsidens skyggeside er Guggenheim Solar ETF, men den humoristiske tickerkoden TAN. Kursen er i dag 23 dollar, men ble børsnotert på det tidobbelte.

Nanoteknologi

Rundt 2004 og 2005 vokste nanoteknologi frem som det nye, store. Teknologi på nanonivå kunne skape materialer med helt nye egenskaper og det virket åpenbart at disse endringene ville påvirke nær sagt alle bransjer, fra romfart til medisin. Derfor hastet det med å få en fot innenfor.

I mars 2004 introduserte Merrill Lynch en egen indeks, Merill Lynch Nanotech Index. Denne indeksen forsvant. I 2006 ble det lansert et børsnotert fond, Lux Nanotech ETF, som skulle følge bransjen (se graf). Dette ble etterhvert slettet. En rekke selskaper med «nano» i navnet ble børsnotert. Noen ble kjøpt opp, andre ble borte.

Dot.com-boblen

Alle boblers mor inntraff som kjent ved årtusenskiftet. Dot.com-boblen trenger ingen nærmere introduksjon for våre lesere. Alle ville eie internett-aksjer. Det var i realiteten snakk om en bred teknologi-boom, som illustreres best gjennom Nasdaq-indeksen (graf). Den toppet seg på 5.048 poeng den 10. mars 2000. Fallet stoppet ikke før indeksen sto i 1.114 poeng, to og et halvt år senere. Ned 78 prosent.

Kryptovaluta/blokkjede

Om du hadde tro på blokkkjede og kryptovaluta i for eksempel 2015 og satset sparepengene dine her kunne du sittet på en formue i dag. Men om du har gjort som de fleste og kjøpt deg inn i vinter er du ikke like heldig.

Kjøpte du en av de store og kjente kryptovaluatene i vinter har du sannsynligvis tapt 50 prosent eller mer av kapitalen frem til i dag. Grafen viser bitcoin.

Roboter og kunstig intelligens

Det er knapt mulig å åpne en finansavis uten å lese om et selskap som gjør noe innen robotisering eller kunstig intelligens. Det er kanskje den meste åpenbare teknologitrenden akkurat nå. Skal du investere i teknologi må du selvsagt putte pengene i informasjonsteknologi med akselererende effekt på gamle forretningsmodeller. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare. Grafen viser det børsnoterte fondet Global X Robotics & Artificial Intelligence.

Blockchain, kunstig intelligens, robotisering, big data og kryptovaluta. En strøm av nye teknologier er på vei. Det er ikke snakk om små bekker, men en flodbølge. Og snart treffer den oss med full styrke.

Smarte investorer har for lengst stilt seg i posisjon. Teknologi prises skyhøyt. Kvartetten som populært kalles FANG - Facebook, Amazon, Netflix og Google – har dratt fra resten av markedet med en kurve som ligner kjeften til en hai.

Når noe prises høyt skyldes det selvsagt at mange vil kjøpe. Eller for å si det på godt norsk: Den siste idioten har kommet løpende for å sikre seg en bit av fremtiden. Sistemann til måltidet kjøper Amazon til 274 ganger inntjening, skriver Finansavisen.

Fra jernbaneboom til 3D-feber

Teknologi har en egen evne til å sjarmere folk med penger. Mønsteret går igjen over 200 år. På 1800-tallet handlet alt om en ny, banebrytende teknologi: Jernbanen. Alle så at den ville endre samfunnet. Konsekvensen var at det ble boom for jernbaneaksjer. «Railway mania» var navnet på aksjefeberen den gang. Toppen ble nådd i 1846. Da ble 272 nye jernbaneselskaper godkjent av det britiske parlamentet. De fleste selskapene endte på skraphaugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utrolig nok har det samme mønsteret gjentatt seg, tiår etter tiår. Selv de siste årene har vi hatt mange ulike bobler i teknologi (se faktaboks).

I 2014 kunne Economist slå fast at den tredje industrielle revolusjon var på vei. 3D-printing ville endre alt vi visste om produksjon. Det kom nærmest sjokkerende eksempler på hva man kunne oppnå med den nye teknologien. Et hus kunne printes på noen få timer og hvem som helst kunne kjøpe seg en 3D-printer og produsere sitt eget våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en gammel stall på Carl Berner

Finansavisen lot seg inspirere og besøkte tre pionér-bedrifter i Norge. Bak en anonym dør på et industriområde utenfor Fredrikstad møtte vi nyetablerte Trelab. Møbelsnekkeriet kunne produsere sine egne deler og lage skreddersydde produkter på en helt ny måte.

I en gammel stall på Carl Berner hadde industridesigner Jann Frost Urstad fusjonert gammel og ny teknologi. I det ene hjørnet sto en dreiebenk som hadde sin storhetstid i en norsk industribedrift på 1970-tallet. I det andre hjørnet en 3D-printer av siste generasjon. Og i Groruddalen fant vi ProNor, som var stor forhandler av 3D Systems.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig var det 3D-feber på børsene.

Trelab finner vi ikke spor av i dag. Frost Produkt går videre med omtrent samme omsetning som den gang, mens ProNor har byttet navn til Plm Group Norge og omsetter for rundt 40 til 50 millioner kroner, den gang som nå. Og aksjene på Wall Street gikk etter hvert rett i bakken.

Les også: Vil ha teknostudenter

Mange gode avtaler skjer i lukkede rom

En lignende historie finner vi innen fingeravtrykksteknologi, biometri. På Oslo børs dukket selskapene Idex og Next Biometrics opp. Det var boom i årene 2015 og 2016. Siden falt forventningene i bakken.

Vi kunne laget samme oppsummering om den teknologidrevne solenergi-boblen i 2006 og 2007, da REC var en av landets mest verdifulle selskaper eller på nanoteknologi-feberen som sendte alle selskaper med nano i navnet til himmels på børs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bli rik på ny teknologi er som å forsøke å fange en fisk med hendene. Når skal du gripe?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av de gode dealene skjer i lukkede rom. La oss ta utgangspunkt i tre av Norges i øyeblikket mest lovende teknologi-selskaper, som Finansavisen tilfeldigvis har møtt gjennom det siste året.

Disruptive Technologies utvikler sensorer og en software som skal virke som en slags infrastruktur for tingenes internett (IoT). Det er svært høye forventninger til selskapet.

Gründeren Erik Fossum Færevaag var med på suksessgründer Geir Førres to store vinnere, Chipcon og Energy Micro. Nå setter han sitt eget prosjekt på bakken. Disruptive Technologies skriker ikke etter penger. Det har rike onkler som Geir Førre og Fredrik Halvorsen. Investor Hvermannsen får ikke kjøpt aksjer i selskapet.

Fikk 700 millioner fra to stjernefond

Forgerock har utviklet en software som håndterer identiteten til brukere på nett. Finansavisen møtte gründeren Lasse Andresen i San Francisco i fjor. Stavanger-mannen står ikke på gaten og tigger etter penger. I fjor høst fikk han inn nesten 700 millioner kroner fra to stjernefond i Silicon Valley. Investor Hvermannsen slipper ikke til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet eksempel er Ceram Coating som Finansavisen tidlig traff til vårt Gründerintervju. Selskapet hadde tatt mål av seg å kommersialisere en unik teknologi utviklet ved NTNU.

Lasse Andresens IT-eventyr Forgerock henvendte seg ikke til allmuen. To stjernefond fra Silicon Valley ledet emisjonen som reiste 700 millioner kroner i fjor høst. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen
Lasse Andresens IT-eventyr Forgerock henvendte seg ikke til allmuen. To stjernefond fra Silicon Valley ledet emisjonen som reiste 700 millioner kroner i fjor høst. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen

Plutselig hadde selskapet hentet inn 20 millioner kroner og vi ble invitert til å møte investorene hos ABG Sundal Colllier. Der sto Sverre Skogen, Eivind Reiten, Svein Aaser, Erik Langaker og Knut Brundtland. Kun nasjonens mest profilerte næringslivsfolk fikk være med. Investor Hvermannsen var ikke invitert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Teknologibarometer: Lederne spår store utfordringer

Bobler må vi leve med

Sprøyt, det går an å tjene penger på teknologi, kan Anders Tandberg-Johansen fremholde. Han er suksessforvalteren som har levert imponerende resultater i aksjefondet DNB Teknologi. Fem stjerner fra Morningstar og 20 prosent avkastning hver år siste tre åre. Selvsagt burde du investert i teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At fundingen av unge selskaper skjer i lukkede rom er ikke noe nytt, påpeker Tandberg-Johansen. Slik har det alltid vært.

Og bobler må vi bare leve med.

– Siden 20 prosent av verdens børser består av teknologiselskaper vil det naturlig nok alltid være undersektorer som er høyt priset. Vi synes ikke teknologisektoren er overpriset relativt til markedet i dag, forteller forvalteren til Finansavisen.

– Skaper vinnere og tapere

De store teknologigigantene har enorme mengder kontanter og det driver sektoren videre.

– Vi er investert i mange av de store, ressurssterke selskapene, som for eksempel Google. Disse er investerbare for den jevne investor. Dynamikken i den digitale sektoren gjør den egnet til å skape alfa. Dette fordi den skaper vinnere og tapere. En god løsning for den jevne investor er derfor å eksponere seg gjennom fond, forklarer Tandberg-Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Anders Tandberg-Johansen fremstår som stjerneforvalter med sitt DNB Teknologi. Men han er også "last man standing". For 15 år siden fantes det 21 norske teknologifond. Nå er det bare ett igjen. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen
Anders Tandberg-Johansen fremstår som stjerneforvalter med sitt DNB Teknologi. Men han er også "last man standing". For 15 år siden fantes det 21 norske teknologifond. Nå er det bare ett igjen. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen

Det er ett problem med å benytte seg av DNBs mulighet til å investere langsiktig i teknologi. Går vi 15 år tilbake i tid og slår opp i Finansavisens fondsoversikt finner vi hele 21 ulike teknologifond

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så selv om du visste at det i løpet av de nærmeste 15 årene ville komme en teknologiboom og puttet penger i noen av disse fondene, så ville du neppe tjent penger. Årsak: 20 av fondene er lagt ned. I dag står bare ett eneste teknologifond oppført under fondssidene i vår avis.

Tandberg-Johansen er «last man standing».

Les også: Fire av ti tror maskiner kan overta jobbene deres

Eie en bit av fremtiden må da være smart?

En stor og viktig forvaltningsinstitusjon som Storebrand har valgt å ikke ha teknologifond.

– Vi avsluttet to sektorfond for ti år siden på grunn av lav etterspørsel. Siden har vi hatt fokus på bredere fondsprodukter, og produkter hvor vi har demonstrert at vi leverer høy kundeverdi over tid, forklarer Bård Bringedal, investeringsdirektør i Storebrand Asset Management.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer videre at teknologisektoren nå utgjør i underkant av 20 prosent av verdensindeksen (MSCI Developed Markets). Småsparere som investerer i bredere fond vil fremdeles ha en stor eksponering mot sektoren.

Men Investor Hvermannsen vil ikke ha en bred ­eksponering mot hele verden. Det er for kjedelig. Hvermannsen vil være med på fest, kjøpe jernbaneaksjer før jernbanen er etablert eller eie Bitcoin før vi vet om det blir fremtidens betalingsmiddel.

Eie en bit av fremtiden. Det må da være smart?

Les også: Kan tape 330 millioner på teknokonkurs

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.