Meny

Kraftige børsfall i Italia og Spania

Den tidligere IMF-toppen Carlo Cottarelli (t.v.) kan få betydelige problemer når han skal prøve å danne ny regjering i Italia. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Børsene i Milano og Madrid falt over 3 prosent tirsdag, trolig som følge av den politiske krisen og skepsisen til eurosamarbeidet i Italia.

Bankaksjer ble hardt rammet av nedturen i Spania tirsdag formiddag. Den samme tendensen har vært tydelig i Italia de siste dagene.

Også i Frankfurt, Paris og London pekte pilene nedover, selv om børsfallene her var mer moderate. I Oslo var hovedindeksen ved 11-tiden 1 prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før.

Også aksjemarkedene i Asia ble påvirket av den politiske uroen i Italia. De viktigste aksjeindeksene i Hongkong og Tokyo falt henholdsvis 1,0 og 0,55 prosent tirsdag.

I Italia har den tidligere IMF-toppen Carlo Cottarelli fått i oppdrag å danne en midlertidig regjering. Men det er lite trolig at han får støtte i nasjonalforsamlingen, hvor de EU-kritiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen har flertall.

De to partiene har reagert sterkt på at president Sergio Mattarella i praksis stanset deres forsøk på å danne en regjering med flertall bak seg i nasjonalforsamlingen. Mattarella har forklart beslutningen med at partiene ønsket en finansminister som tidligere har sagt at Italia må vurdere å gå ut av eurosamarbeidet.

Privatøkonomi
Populært