Meny

Ekornes kan bli kinesisk

Kinesiske Qumei Home Furnishing Group ønsker å kjøpe det norske møbelkonsernet Ekornes ASA, og et enstemmig Ekornes-styre anbefaler aksjonærene å akseptere tilbudet. På bildet grunnlegger og styreleder i Qumei, Ruihai Zhao og konsernsjef i Ekornes, Olav Holst-Dyrnes. Foto: Geir B Srisoi / Ekornes / NTB scanpix
Det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing har lagt inn bud på møbelkonsernet Ekornes forutsatt at det får et flertall av aksjene. Styret anbefaler salg.

Styret i Ekornes anbefaler aksjonærene å akseptere budet fra kinesiske Qumei Home Furnishing på 139 kroner per aksje, går det fram av en pressemelding fra Ekornes onsdag morgen.

Budet innebærer at møbelkonsernet verdsettes til 5,1 milliarder kroner.

Ved en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven, heter det videre i meldingen.

Aksjen steg

Qumei er et selskap som driver med hjemmeinnredning. Selskapet er registrert på Shanghai-børsen og har mer enn 850 forretninger og møbelproduksjon i Kina.

Ekornes er notert på Oslo Børs. Da børsen stengte tirsdag, ble aksjen solgt for 118 kroner. Med en gang handelen startet onsdag, steg kursen med over 15 prosent og ble omsatt for om lag 137 kroner.

Foruten hovedkontoret i Sykkylven har Ekornes produksjon i USA, Vietnam og Thailand. De kjente merkevarene fra Ekornes som Stressless, IMG og Svane vil bli videreført, opplyser selskapet.

Nye muligheter

– Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført, vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

Det har vært kontakt mellom partene i et drøyt år, og grunnlegger og styreleder Ruihai Zhao i Qumei sier han har fulgt Ekornes med interesse i mange år.

– Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes' kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina, sier Zhao i pressemeldingen.

Hovedaksjonær aksepterer

Hovedaksjonær i Ekornes, det svenske investeringsselskapet Nordstjernan melder onsdag at de aksepterer budet fra den kinesiske interessenten. Nordstjernan har i dag 17,2 prosent av aksjene i Ekornes og har også vervet som styreleder selskapet.

– Ettersom vi anser at budet er attraktivt både for Ekornes og for aksjeeierne har Nordstjernan besluttet å gi vår støtte med en forhåndsaksept av buet på 139 kroner per aksje, sier administrerende direktør Tomas Billing i Nordstjernan.

Privatøkonomi
Populært