– En bedrift jeg aldri har sett maken til i mitt liv

Stig Myrseth er på en ukjent vei i dobbel forstand.
Stig Myrseth er på en ukjent vei i dobbel forstand. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Aksjeguru Stig Myrseth legger forvaltningen til side og blir adm. direktør for miningselskapet Kryptovault.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS (Finansavisen):Det er først når den siste skeptiker er blitt en «believer» at du skal bli veldig skeptisk.

Stig Myrseth om bitcoin i Finansavisen 2. januar.

– Jeg leste en artikkel like før jul. Da tok jeg kontakt med gründerne. Bare siden den gang har bedriften vokst veldig fort. Det er bare å ta av seg hatten. De kom først ut fra startstreken, og har greid å ta en pole position.

Stig Myrseth, mannen bak Dovre Forvaltning og kjent fra sin ukentlige aksjespalte i Finansavisen, der han alltid – i åtte år på rad – har slått hovedindeksen, har presset seg inn i baksetet på en Toyota. Han er på ukjent vei, i dobbel forstand. Investeringsmessig er han på kollisjonskurs med sine tidligere prinsipper. Fysisk er han på vei til et industriområde utenfor Hønefoss.

Vil bli en one-stop-shop

På Follum har det i generasjoner vært drevet med tømmer. I enorme fabrikkbygninger har stokkene kommet inn på den ene siden og gått ut som papir på den andre. Inntil 2012, da Norske Skog la ned virksomheten etter 137 år.

I dag holder biomasseselskapet Treklyngen hus her. Og Kryptovault, et gründerselskap fra Stavanger. I løpet av sin ni måneder lange levetid har selskapet sikret seg en ordrebok verdt 1 milliard kroner, hovedsakelig fra asiatiske kunder. Forretningsideen: Mining av kryptovaluta på vegne av kunder, de fleste av dem fra Asia. Myrseth har kjøpt 7 prosent av selskapet og blitt adm. direktør.

– Vårt langsiktige mål er å bli en one-stop-shop og et powerhouse innen blockchainøkonomien. I den forbindelse kan det bli aktuelt med en børsnotering, blant annet slik at vi kan bruke aksjer som oppgjørsmiddel ved oppkjøp, sier Myrseth.

For utvinningen av kryptovaluta er ikke plassen begrensningen, men strømtilførselen. På Follum er 25 av 40 megawatt tatt i bruk. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
For utvinningen av kryptovaluta er ikke plassen begrensningen, men strømtilførselen. På Follum er 25 av 40 megawatt tatt i bruk. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

83.000 minere

Kjøleviftene inne i den nedlagte papirfabrikken durer så høylytt at to personer ikke må stå lenger fra hverandre enn 30 centimeter for å høre hverandre. De er montert på det som ser ut som shippingcontainere. Et team på 15 til 20 mann kobler høyspentledninger og lodder fiberkabler. I hver av containerne er det installert en rekke minere , maskiner som utvinner kryptovaluta på vegne av Kryptovaults kunder. De fleste av dem er av typen Antminer s9, kjent som den beste og dyreste mineren det er mulig å få tak i. Markedsprisen er cirka 25.000 kroner. Fullt utbygget har anlegget på Follum plass til 25.000 maskiner, til en samlet verdi av 625 millioner kroner.

I Kryptovaults hovedanlegg på Dale, mellom Bergen og Voss, skal det etter planen jobbe 83.000 minere til en samlet verdi av over 2 milliarder kroner. Alt styres fra en felles, døgnbemannet sentral i Stavanger.

Kryptovault stiller med infrastrukturen, altså «kabinettene» med viftene, administrasjonen og strømtilførselen – som inkluderer store transformatorer – og strengt vakthold. Selve minerne eies av kundene, mens lokalene leies. Derfor mener gründerne at nedsiden er marginal.

– Vi bygget en testsite i Stavanger. Det var slik vi fikk den første kontrakten, sier Rein-Owe Flister, styreleder og gründer i Kryptovault.

Sammen med barndomsvennene Stian Førre-Wold og Kjetil Hove Pettersen startet han selskapet etter at Hove Pettersen nevnte kryptovaluta som en mulig inntektskilde i fjor. Flister har tatt permisjon fra jobben som politimann. Da var kursen på bitcoin – den mest kjente kryptovalutaen – på vei til nye høyder. Ved juletider, da Myrseth tok opp telefonen og ringte Kryptovault, var markedet rødglødende. Én bitcoin ble verdsatt til over 18.000 dollar. Oppgangen hadde vært på over 1.800 prosent i løpet av ett år, og Saxo Bank spådde en verdi på 60.000 dollar i løpet av 2018.

I skrivende stund har bitcoinkursen falt til drøyt 8.000 dollar. Onde banktunger hevder det hele bare er luft.

Saken fortsetter under

Gründer Kjetil Hove Pettersen (t.v), største eier Lars Helge Helvig i Norsk Vind og salgssjef Stian Førre-Wold foran noen av containerne som huser 9.500 minere. Kapasiteten blir på 25.000, noe Stig Myrseth jubler over. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
Gründer Kjetil Hove Pettersen (t.v), største eier Lars Helge Helvig i Norsk Vind og salgssjef Stian Førre-Wold foran noen av containerne som huser 9.500 minere. Kapasiteten blir på 25.000, noe Stig Myrseth jubler over. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

– Dette er litt som internett i 1995

– Hvert tiår har sin boble. Det var Japan på 80-tallet, IT-aksjer på 90-tallet, amerikansk eiendom på 00-tallet. Hva blir dette tiårets boble? Kryptovalutaer, sa Stig Myrseth til Finansavisen 2. januar.

– Det er ikke lenge siden du hevdet at dette var en boble?

– Kan jeg gå inn i arkivet deres og redigere dette? Hehe, det er jo selve kjernen i blokkjedeteknologien – at en sånn redigering er umulig, smiler Myrseth.

Han henter seg inn igjen. Kryptovaults motparter skal være solide, understreker Myrseth. Den største av dem er et japansk konsern med over 50.000 ansatte. Myrseth omtaler sin nye arbeidsgiver som en norsk enhjørning. Allerede er det blant de største i sitt slag i Vesten.

– Dette er litt som internett i 1995. Ingen vet hvor stort omfanget blir, men hvis du sover i timen har også det en stor risiko. Vi ser at storkapitalen satser på dette. Det er stort i Asia, sier mannen bak både Orion Securities og Dovre Forvaltning.

Norge produserer mye ren strøm, men den er ikke nødvendigvis billigere enn i Kina og Russland, hvor det meste av kryptogravingen finner sted. Moderne gruvedrift krever strøm. Mye strøm. Ifølge Digiconomist brukes det drøyt 60 terrawattimer på å hente frem kryptovaluta rundt om i verden i år. Det tilsvarer over 10 prosent av Tysklands årlige energiforbruk, og over 90 prosent av Tsjekkias.

Norge har likevel andre fortrinn.

– Utstyret er veldig dyrt. Det er ikke sikkert du tør å sende dette til et sted i Russland, hvor det plutselig kommer en kar på døra og sier «dette er mitt», sier Myrseth.

– Det går med like mye strøm som et lite land bruker hvert år?

– Det er ikke til å komme fra. Det er det viktigste pushbacket mot bitcoin.

– Vi har levd på renommé

«Fremtiden innen digitale valutaer er ikke bitcoin eller ethereum, men sentralbanksponsede eller myndighetsgodkjente valutaer,» skrev Myrseth i sin ukentlige artikkel i Finansavisen 18. september i fjor.

Da hadde Kina igjen slått ned på omsetningen av kryptovaluta, og utløst salgspanikk og kursfall.

Kryptovault bryr seg ikke om hvilke valutaer kundene vil utvinne. En kryptovaluta er desentralisert og kan startes av hvem som helst, og det finnes over 1.500 ulike. De største og mest kjente er bitcoin, ethereum og ripple.

– Vår oppgave er å drifte utstyret for kundene, sier styreformann Flister.

– Men i stor grad vet vi hvilke maskiner som brukes, og da vet vi også hvilke typer valuta som kan mines ut.

I vifteduren på Follum dreier alt seg om bitcoin. Kursraset har tilsynelatende ikke ført til at kundestrømmen har avtatt.

– Da vi startet, hadde vi små kunder. Men det vi ønsker er store, trygge kunder og motparter. Vi har sagt nei til en del store kunder fordi vi ikke har visst nok om selskapet, sier Flister.

– Hvordan har dere markedsført selskapet?

– Vi har levd på renommé.

– Men selskapet er jo nesten helt nytt?

– Vi er veldig kjent i Asia. I blockchainmiljøet er det veldig mange som kjenner hverandre.

Funnet bunnen?

Anlegget i Hønefoss er på 40 megawatt, mens anlegget i Dale er på 120 megawatt. Selskapet beregner omtrent 1 million kroner pr. megawatt i oppstartskostnader. Noe er hentet inn ved salg av aksjer, og investeringsselskapet Norsk Vind er nå største eier med 31 prosent av aksjebeholdningen.

– Vi solgte oss ut til Norsk Vind og et annet selskap via en emisjon, og har også sikret oss kapital via kontakter. Det er ikke gratis å bygge ting som dette, men kundene tar også en del av kosten på forskudd, sier Flister.

Men hva om alt rakner? At det hele er en boble? Kryptovault-gründerne har hørt innvendingen før:

– Det virker som om bitcoin har funnet sin bunn, men muligheten for å falle videre, vet vi lite om. Det går ikke an å vite. Men våre anlegg er ikke spesielt rettet inn mot kryptovalutamining, dette er datasentre som kan brukes til mye annet som også krever mye strøm, sier Kjetil Hove Pettersen, operasjonsansvarlig og hjernen bak det tekniske.

Ennå er bitcoin et litt merkelig betalingsmiddel for spesielt interesserte, om man ser bort fra lyssky transaksjoner som nyter godt av anonymiteten teknologien gir.

– Hovedproblemet med bitcoin er transaksjonstiden. Løses det og man kan betale for en lunsj med bitcoin, da er det ikke lenger bare en asset, en gullbarre. Om man ikke greier å løse det, vil bruken være veldig begrenset. Men det er så mange milliarder og kloke hoder på den saken akkurat nå at jeg tror man løser problemet, sier Myrseth.

– Akkurat nå er det veldig lønnsomt.

Saken er først publisert i Finansavisenlørdag 21. april

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Miljøbevisst Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt
Siste nytt
09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportMiljøbevisst Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23NorgeOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02VerdenSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30NorgeRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12VerdenWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt
Populært