Meny

Investeringstrend:

– Ønsker å investere i teknologier som kan gi oss en bedre verden

FLYR UT: Andreas H. Lier og Ida Faldbakken er høyt og lavt for å jakte de beste investeringene i ny teknologi med gode hensikter. Her er de i New York.
FLYR UT: Andreas H. Lier og Ida Faldbakken er høyt og lavt for å jakte de beste investeringene i ny teknologi med gode hensikter. Her er de i New York. Foto: Andreas Klemsdal

På under et år har Nordic Impact og Katapult Future Fest blitt et internasjonalt fenomen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han setter seg på et fly i California, flyr til Oslo og går på scenen på Vippa under Katapult Future Fest i mai i fjor. Han er en av Norges best bevarte hemmeligheter. Hans Peter Brøndmo leder selskapet Google X, et selskap som har i oppdrag å utforske mulige «månelandinger» for Google, utvikle teknologier som kanskje en dag kan slå igjennom.

– La meg stille dere et spørsmål, begynner Brøndmo til salen.

– Dere får to valg. Dere kan enten gjøre en investering som med 100 prosent sikkerhet gir en avkastning på 1 millioner dollar. Eller dere kan velge en annen investering, en investering som med 1 prosent sannsynlighet gir en avkastning på 1 milliard dollar. Hva velger dere?

Det er den klassiske kontrollen på om folk kan regne. Alternativ to gir 10 ganger høyere forventet avkastning. Men Brøndmo har et annet budskap:

– Det handler i bunn og grunn ikke om hva du ville valgt. Men hva sjefen din tillater og hva som er forventet innenfor den bedriftskulturen du jobber i. Svært få selskaper i verden har en kultur der det er rom for å feile gang på gang, sier Brøndmo. Men Google X er et sånt sted.

Han snakker i 10 minutter om jakten på de store gjennombruddene uten å fortelle noe som helst om hva som skjer bak veggene hos Google X. Ikke uten grunn.

– Hvis vi får til det vi jobber med kan vi gjøre verden til et radikalt bedre sted å være, lover Brøndmo.

Når Finansavisen noen uker senere forsøker å få et intervju med Brøndmo i California får vi høflig avslag. «I am not available to speak at this point», skriver han.

Les også: – Bærekraftige investeringer snart større enn Oljefondet

– Vi skal tjene penger. Masse penger

Det norske miljøet rundt Nordic Impact og Katapult har fått astronautene ut av kontorene sine og fått til mer på ett år enn de fleste hadde forstilt seg. De sa de skulle sette Oslo på kartet og Oslo nevnes nå stadig vekk, når verden snakker om «impact investing».

Impact investing er investeringer i teknologier som skal gjøre verden til et bedre sted. Bidra til å gjøre slutt på fossilsamfunnet og hjelpe flere ut av fattigdom, for å nevne to eksempler. Men det er ikke veldedighet. Det skal gi avkastning.

Det var i april i fjor at Finansavisen gikk opp trappene i Kongens gate 11 for å møte investorene Tharald Nustad og Anders H. Lier. De var nyfrelste. De ville endre verden og hadde en nærmest religiøs tro på at ny teknologi skal løse gamle verdensproblemer. Og de skulle ikke drive veldedighet.

– Vi skal tjene penger. Masse penger. Om fem år har vi gode tall å vise frem, helt sikkert, sa Tharald Nustad skråsikkert om den nye investeringstrenden.

– Vil se tilbake og si at vi utrettet noe bra

Anders H. Lier er tidligere konsernsjef i Herkules-eide Enoro, mens Tharald Nustad er en av de mest erfarne engleinvestorene i Norge. I bunnen ligger investeringsselskapet Mallin, som er eid av tre søsken, som alle er Selvaag-arvinger.

– Jeg vil gjøre investeringer som også løser noen av de store problemene som samfunnet står overfor. Jeg ønsker ikke å investere kun for å se pengene vokse. Jeg skal kunne se tilbake på investeringene mine og si at vi utrettet noe som er bra, sa Nustad.

Han tror på at han kan løse samfunnsproblemer.

– Nå kan vi bruke eksponensielle teknologier til å løse de store problemene. Ja, og eksponensielle organisasjoner og eksponensielle måter å jobbe på.

Nordic Impact skal vise forskjellen på impact investing og sosialt entreprenørskap. Sosialt entreprenørskap er utvikling av næringer og tjenester som ikke nødvendigvis trenger å være lønnsomme. En god tjeneste kan gå med underskudd, dersom noen er villig til å finansiere den, så lenge gevinsten den leverer til samfunnet er stor nok. Impact investing er investeringer i gode teknologier, fordi det vil gi best avkastning i tiden som kommer.

Les også: 2017 ble et «drittår» - 2018 kan bli verre

Utvikler bedrifter

Katapult Future Fest ble et fenomen. Etter arrangementet i Oslo i mai har det vært arrangert ti Future Fest pop-up rundt omkring i verden. På kvinnedagen arrangerte for eksempel Katapult en samling sammen med SHE Invest på hotellet The Standard i New York, med stinn brakke.

Men samtidig har miljøet rundt Nordic Impact og Katapult også utviklet bedrifter. På sensommeren i fjor satte Katapult sammen den første akseleratoren, med 12 bedrifter fra hele verden. I løpet av tre måneder gikk de 12 bedriftene gjennom et hektisk program, med nærmere 100 mentorer involvert.

Katapult puttet sammen med medinvestorer fra hele verden inn rundt 15 millioner kroner i selskapene. 150.000 dollar til hver, der 100.000 er til selskapet og 50.000 er gjennom programmet. For dette har Katapult fått en eierandel på åtte prosent i hvert av selskapene.

Basert på emisjoner før og etter akseleratoren skal verdien på selskapene ha blitt tredoblet i løpet av disse hektiske månedene.

Et av selskapene hadde hentet penger til en pris på 1,25 millioner dollar før de kom inn. Etter de har vært gjennom programmet har de hentet penger til en selskapsverdi på 5 millioner dollar.

– Kunne velge mellom 1500 selskaper

Nå er Katapult i gang med ny runde. 12 nye bedrifter har fått plass og det var ikke uten konkurranse. De kunne velge fra hele 1.500 selskaper i andre runde av Katapult Accelerator.

– Vi hadde en ambisjon for ett år siden om å bli ledende på tidlig fase impact tech investing. Det synes jeg vi har lykkes godt med. Da vi arrangerte demoday – avslutning - for første runde av akseleratoren vår, samlet vi 200 impact investorer fra verden rund. Og da vi gikk løs på andre runde av kunne vi velge mellom 1.500 selskaper verden rundt. Ingen andre i verden har samme tilgang til lovende oppstartsbedrifter som oss, sier Ander H. Lier til Finansavisen.

Katapult hentet nylig inn 50 millioner kroner i det de betegner som sitt andre akselerator fond. Det er penger som skal gå til selskapene som er med i andre og tredje runde av Katapult Accelerator. I tillegg er det kapital til å følge opp selskapene etter at de har forlatt akseleratoren.

Les også: Endring er den nye hverdagen – er du klar?

– Godt i gang med milliardfond

– Under Katapult Future Fest i fjor gikk dere høyt ut og annonserte etableringen av et AI-fond på 1 milliard kroner. Hvor langt er dere kommet?

– Vi er godt i gang. Vi har dialog med store family-offices i Norge og utlandet og holder fortsatt på. Vi har allerede gjort de første investeringene og deler av teamet er på plass. Samtidig har de som har etablert fondet forpliktet seg til å gå inn med fem prosent av kapitalen, så dette ruller videre, sier Lier.

Det kan virke utenkelig at et lite miljø i Norge skal utrette store ting. Det ble tross alt solgt litt over 24 millioner personbiler i Kina i fjor. 97 prosent av dem er bensin- eller dieselbiler. Disse bilene vil rulle i 15 til 20 år. Oljeselskapene blir ikke borte med det første. Og verdens fremste programmerere jobber ikke med å redde verden, de jobber med å samle persondata fra brukere av sosiale medier eller forske på hva som får oss til å klikke på en annonse for en flyreise.

– Ønsker å investere i teknologier som kan gi oss en bedre verden

Men Lier mener det er håp, for stadig mer kapital går den riktige veien.

Da en privat gruppering ved navn TPG i fjor gikk ut i markedet for å hente 1,5 milliarder dollar til et globalt impact-fond fikk de ikke bare potten full, de måtte øke rammene. I dag er The Rise Fund på hele 2 milliarder dollar. Og det er et tegn på en trend, ifølge The Financial Times, for penger til slike investeringer øker med 18 prosent årlig, og skal nå være på rundt 40 milliarder dollar.

Stadig større penger finner veien til bærekraftige investeringer.

– Vi ser at det er en enorm interesse for dette feltet - fra family offices, fra store konsern og fra offentlig sektor. De ønsker å investere i teknologier som kan gi oss en bedre verden, og ikke det motsatte, sier Lier.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute
Siste nytt
23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute
Populært