Investeringstrend:

– Ønsker å investere i teknologier som kan gi oss en bedre verden

FLYR UT: Andreas H. Lier og Ida Faldbakken er høyt og lavt for å jakte de beste investeringene i ny teknologi med gode hensikter. Her er de i New York.
FLYR UT: Andreas H. Lier og Ida Faldbakken er høyt og lavt for å jakte de beste investeringene i ny teknologi med gode hensikter. Her er de i New York. Foto: Andreas Klemsdal

På under et år har Nordic Impact og Katapult Future Fest blitt et internasjonalt fenomen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han setter seg på et fly i California, flyr til Oslo og går på scenen på Vippa under Katapult Future Fest i mai i fjor. Han er en av Norges best bevarte hemmeligheter. Hans Peter Brøndmo leder selskapet Google X, et selskap som har i oppdrag å utforske mulige «månelandinger» for Google, utvikle teknologier som kanskje en dag kan slå igjennom.

– La meg stille dere et spørsmål, begynner Brøndmo til salen.

– Dere får to valg. Dere kan enten gjøre en investering som med 100 prosent sikkerhet gir en avkastning på 1 millioner dollar. Eller dere kan velge en annen investering, en investering som med 1 prosent sannsynlighet gir en avkastning på 1 milliard dollar. Hva velger dere?

Det er den klassiske kontrollen på om folk kan regne. Alternativ to gir 10 ganger høyere forventet avkastning. Men Brøndmo har et annet budskap:

– Det handler i bunn og grunn ikke om hva du ville valgt. Men hva sjefen din tillater og hva som er forventet innenfor den bedriftskulturen du jobber i. Svært få selskaper i verden har en kultur der det er rom for å feile gang på gang, sier Brøndmo. Men Google X er et sånt sted.

Han snakker i 10 minutter om jakten på de store gjennombruddene uten å fortelle noe som helst om hva som skjer bak veggene hos Google X. Ikke uten grunn.

– Hvis vi får til det vi jobber med kan vi gjøre verden til et radikalt bedre sted å være, lover Brøndmo.

Når Finansavisen noen uker senere forsøker å få et intervju med Brøndmo i California får vi høflig avslag. «I am not available to speak at this point», skriver han.

Les også: – Bærekraftige investeringer snart større enn Oljefondet

– Vi skal tjene penger. Masse penger

Det norske miljøet rundt Nordic Impact og Katapult har fått astronautene ut av kontorene sine og fått til mer på ett år enn de fleste hadde forstilt seg. De sa de skulle sette Oslo på kartet og Oslo nevnes nå stadig vekk, når verden snakker om «impact investing».

Impact investing er investeringer i teknologier som skal gjøre verden til et bedre sted. Bidra til å gjøre slutt på fossilsamfunnet og hjelpe flere ut av fattigdom, for å nevne to eksempler. Men det er ikke veldedighet. Det skal gi avkastning.

Det var i april i fjor at Finansavisen gikk opp trappene i Kongens gate 11 for å møte investorene Tharald Nustad og Anders H. Lier. De var nyfrelste. De ville endre verden og hadde en nærmest religiøs tro på at ny teknologi skal løse gamle verdensproblemer. Og de skulle ikke drive veldedighet.

– Vi skal tjene penger. Masse penger. Om fem år har vi gode tall å vise frem, helt sikkert, sa Tharald Nustad skråsikkert om den nye investeringstrenden.

– Vil se tilbake og si at vi utrettet noe bra

Anders H. Lier er tidligere konsernsjef i Herkules-eide Enoro, mens Tharald Nustad er en av de mest erfarne engleinvestorene i Norge. I bunnen ligger investeringsselskapet Mallin, som er eid av tre søsken, som alle er Selvaag-arvinger.

– Jeg vil gjøre investeringer som også løser noen av de store problemene som samfunnet står overfor. Jeg ønsker ikke å investere kun for å se pengene vokse. Jeg skal kunne se tilbake på investeringene mine og si at vi utrettet noe som er bra, sa Nustad.

Han tror på at han kan løse samfunnsproblemer.

– Nå kan vi bruke eksponensielle teknologier til å løse de store problemene. Ja, og eksponensielle organisasjoner og eksponensielle måter å jobbe på.

Nordic Impact skal vise forskjellen på impact investing og sosialt entreprenørskap. Sosialt entreprenørskap er utvikling av næringer og tjenester som ikke nødvendigvis trenger å være lønnsomme. En god tjeneste kan gå med underskudd, dersom noen er villig til å finansiere den, så lenge gevinsten den leverer til samfunnet er stor nok. Impact investing er investeringer i gode teknologier, fordi det vil gi best avkastning i tiden som kommer.

Les også: 2017 ble et «drittår» - 2018 kan bli verre

Utvikler bedrifter

Katapult Future Fest ble et fenomen. Etter arrangementet i Oslo i mai har det vært arrangert ti Future Fest pop-up rundt omkring i verden. På kvinnedagen arrangerte for eksempel Katapult en samling sammen med SHE Invest på hotellet The Standard i New York, med stinn brakke.

Men samtidig har miljøet rundt Nordic Impact og Katapult også utviklet bedrifter. På sensommeren i fjor satte Katapult sammen den første akseleratoren, med 12 bedrifter fra hele verden. I løpet av tre måneder gikk de 12 bedriftene gjennom et hektisk program, med nærmere 100 mentorer involvert.

Katapult puttet sammen med medinvestorer fra hele verden inn rundt 15 millioner kroner i selskapene. 150.000 dollar til hver, der 100.000 er til selskapet og 50.000 er gjennom programmet. For dette har Katapult fått en eierandel på åtte prosent i hvert av selskapene.

Basert på emisjoner før og etter akseleratoren skal verdien på selskapene ha blitt tredoblet i løpet av disse hektiske månedene.

Et av selskapene hadde hentet penger til en pris på 1,25 millioner dollar før de kom inn. Etter de har vært gjennom programmet har de hentet penger til en selskapsverdi på 5 millioner dollar.

– Kunne velge mellom 1500 selskaper

Nå er Katapult i gang med ny runde. 12 nye bedrifter har fått plass og det var ikke uten konkurranse. De kunne velge fra hele 1.500 selskaper i andre runde av Katapult Accelerator.

– Vi hadde en ambisjon for ett år siden om å bli ledende på tidlig fase impact tech investing. Det synes jeg vi har lykkes godt med. Da vi arrangerte demoday – avslutning - for første runde av akseleratoren vår, samlet vi 200 impact investorer fra verden rund. Og da vi gikk løs på andre runde av kunne vi velge mellom 1.500 selskaper verden rundt. Ingen andre i verden har samme tilgang til lovende oppstartsbedrifter som oss, sier Ander H. Lier til Finansavisen.

Katapult hentet nylig inn 50 millioner kroner i det de betegner som sitt andre akselerator fond. Det er penger som skal gå til selskapene som er med i andre og tredje runde av Katapult Accelerator. I tillegg er det kapital til å følge opp selskapene etter at de har forlatt akseleratoren.

Les også: Endring er den nye hverdagen – er du klar?

– Godt i gang med milliardfond

– Under Katapult Future Fest i fjor gikk dere høyt ut og annonserte etableringen av et AI-fond på 1 milliard kroner. Hvor langt er dere kommet?

– Vi er godt i gang. Vi har dialog med store family-offices i Norge og utlandet og holder fortsatt på. Vi har allerede gjort de første investeringene og deler av teamet er på plass. Samtidig har de som har etablert fondet forpliktet seg til å gå inn med fem prosent av kapitalen, så dette ruller videre, sier Lier.

Det kan virke utenkelig at et lite miljø i Norge skal utrette store ting. Det ble tross alt solgt litt over 24 millioner personbiler i Kina i fjor. 97 prosent av dem er bensin- eller dieselbiler. Disse bilene vil rulle i 15 til 20 år. Oljeselskapene blir ikke borte med det første. Og verdens fremste programmerere jobber ikke med å redde verden, de jobber med å samle persondata fra brukere av sosiale medier eller forske på hva som får oss til å klikke på en annonse for en flyreise.

– Ønsker å investere i teknologier som kan gi oss en bedre verden

Men Lier mener det er håp, for stadig mer kapital går den riktige veien.

Da en privat gruppering ved navn TPG i fjor gikk ut i markedet for å hente 1,5 milliarder dollar til et globalt impact-fond fikk de ikke bare potten full, de måtte øke rammene. I dag er The Rise Fund på hele 2 milliarder dollar. Og det er et tegn på en trend, ifølge The Financial Times, for penger til slike investeringer øker med 18 prosent årlig, og skal nå være på rundt 40 milliarder dollar.

Stadig større penger finner veien til bærekraftige investeringer.

– Vi ser at det er en enorm interesse for dette feltet - fra family offices, fra store konsern og fra offentlig sektor. De ønsker å investere i teknologier som kan gi oss en bedre verden, og ikke det motsatte, sier Lier.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 British Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Børsen i Hongkong ned 3 prosent02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn
Siste nytt
08:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23NorgeBritish Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45NorgeAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37VerdenApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgePelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11NorgeHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09VerdenBørsen i Hongkong ned 3 prosent02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18VerdenPerus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn
Populært