Peter Hermanrud: – Min største frykt nå

Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen
Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen

Ukens mest spennende makrotall sendte rentene opp og børsene ned. Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets liker det ikke i det hele tatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Finansavisen:) Etter ti år med frustrasjon over for lav inflasjon både i Europa og USA, er den på vei tilbake. Og comebacket i USA ser ut til å bli sterkt, så sterkt at aksjemarkedet begynner å bli nervøst. Denne uken var det stor spenning i forkant av onsdagens inflasjonstall fra USA, og prisveksten skuffet ikke, skriver Finansavisen.

I januar steg konsumprisene med 0,5 prosent og 2,1 prosent år-over-år. Mer skremmende er at siste tremåneders-periode tilsier at den årlige inflasjonstakten er kommet opp i nær tre prosent.

Les også: Oljerally, soloppgang og Norwegian-smell

Børsfall

Børsene reagerte rett ned etter tallene og den amerikanske tiårsrenten klatret fra 2,82 prosent til 2,88 prosent. De to seneste gangene tiårsrenten klatret til 2,88 prosent, reagerte børsene også ned. Oslo Børs’ hovedindeks falt brått 10 poeng og var ned over én prosent onsdag ettermiddag, før den hentet seg noe inn og endte ned rundt 0,6 prosent.

Da det viste seg at de amerikanske børsindeksene heller åpnet opp, ble det likevel en god dag på de store europeiske børsene.

I tillegg til inflasjonstallene viste detaljhandelstallene en liten nedgang i januar, selv om økonomene i forkant hadde ventet en økning. Isolert sett ville dette ha fått rentene til å falle, så inflasjonen trumfet helt klart svake forbrukstall.

Les også: Kastet ut aksjer, beholdt obligasjonene

Frykter inflasjonen

– 0,5 prosent? Oj, det var mye, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets, som var utenfor kontoret men visste at forventningene i markedet var 0,3 prosent, ifølge avisen.

Hermanrud har siden i høst varslet en kortsiktig børskorreksjon, samtidig som han har spådd børsene videre opp i år, som en slags siste etappe i den kraftig oppturen siden etter finanskrisen. Korreksjonen har han til en viss grad allerede fått, ettersom Oslo Børs’ hovedindeks er ned rundt 6 prosent fra toppen.

– Blir du skremt av inflasjonen?

– Dette er kanskje min største frykt nå; at denne oppgangsperioden ender med at økonomien ble stimulert for mye og for lenge. Det er klart dette er noe jeg er redd for. Jeg liker det ikke i det hele tatt, sier han til Finansavisen.

Hermanrud sier han nå venter i spenning på statistikk over lønnsveksten i USA og peker på en undersøkelse blant ledere av mindre amerikanske bedrifter som, ifølge Hermanrud, tilsier at de vil øke lønningene ganske kraftig fremover.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært