Oslo Børs så ut til å være i fritt fall – reddet av børsene i USA

Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Børs lå an til å falle med over 3 prosent i løpet av tirsdagen. Hovedindeksen hentet seg imidlertid noe inn til et fall på 2,27 prosent til 784,79 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tre minutters handel i Oslo hadde hovedindeksen falt 4 prosent – og like før klokken 16 lå børsen an til å ende ned med 3,6 prosent.

Tross innhentingen like før stengetid, ble tirsdagen den verste dagen på Oslo Børs siden 27. juni 2016, ifølge E24.

Fallet var bredt og rammet alle de fem mest omsatte selskapene. Statoil endte ned 1,5 prosent, DNB ned 2,7 prosent, Telenor ned 2,5 prosent, Norsk Hydro ned 1,9 prosent, mens Aker BP endte ned med hele 3,4 prosent.

Det var imidlertid Norwegian – 10. mest omsatt – det gikk verst utover blant de store. Flyselskapet endte ned med hele 9,4 prosent.

Fallet på hovedstadsbørsen kom tross en marginal økning i oljeprisen. Ved 16.30-tiden tirsdag gikk et fat nordsjøolje for en snittpris på 67,18 dollar, mens den amerikanske lettoljen gikk for 63,9 dollar fatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig nedgang i USA

Istedenfor oljepris er det et kraftig børsfall i USA og Asia som har påvirket børsene i Norge og resten av Europa.

Mandag falt Dow Jones-indeksen med hele 4,6 prosent, og de andre børsindeksene i landet falt også kraftig, noe som gjorde mandagen til den verste dagen på Wall Street siden 2011. I tillegg falt Nikkei-indeksen i Tokyo med 4,73 prosent tirsdag.

Da Wall Street åpnet tirsdag lå den mye omtalte «fryktindeksen» VIX ifølge E24 på et nivå på høyde med under finanskrisen i 2009, og både Nasdaq, Dow Jones og Standard & Poor's så ut til å fortsette å falle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den svake åpningen så det imidlertid noe bedre ut på Wall Street utover tirsdagen, med stabile tall og en betydelig lavere fryktindeks. Dette er sannsynligvis noe av forklaringen bak at både Oslo Børs og børsene ellers i Europa hentet seg litt inn igjen på tampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DAX 30 i Frankfurt endte ned 2,1 prosent, mens FTSE 100 i London og CAC 40 i Paris endte ned henholdsvis 1,8 og 2,1 prosent. I Stockholm falt børsen med 1,5 prosent.

Aktuelt: Europas dramatiske børsfall dempet seg

Kan bli smittet av rentehopp

Børsene i USA har steget i flere år uten noen stor korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt var nødt til å snu.

Børsfallet de siste dagene ble utløst av forventninger om økte renter i USA. Det kan føre til raskere rentehopp også i Norge, ifølge ekspertene.

– Det som nå skjer i USA, tyder faktisk på at vi kan få en renteheving tidligere enn Norges Bank har anslått, sier økonomiprofessor Ola Grytten til NTB.

Han tror imidlertid børsfallet denne gangen blir begrenset. Utviklingen i realøkonomien ser ut til å være solid, og mange selskaper har levert sterkt resultater.

– Hvis jeg var langtidssparer i aksjer, ville jeg valgt å sitte rolig nå. Og kanskje vurdert å kjøpe litt aksjer, sier Grytten.

Bakgrunn:

Børsene stuper – analytiker spår rentesjokk

Ekspertens råd til fondssparerne: – Ha is i magen

Analytiker: – Investorene er blitt livredde for børsen