Meny

Bitcoin-kursen under 10.000 dollar

Bitcoin-logoen pryder en minibank i Hongkong. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nettvalutaen bitcoin fortsetter å stupe og ble onsdag omsatt for under 10.000 dollar for første gang på halvannen måned.

Like etter klokka 15 ble 1 bitcoin omsatt for 9.807 dollar, rundt 77.300 kroner.

Det var den laveste kursen siden 1. desember og et fall på nesten 50 prosent siden toppnoteringen 18. desember, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Også verdien av en rekke andre såkalte kryptovalutaer har sunket kraftig de siste dagene. Ethereum, ripple and Litecoin mistet alle rundt 25 prosent av verdien i løpet av tirsdagen.

Kryptovalutaer er digitale valutaer som ikke kontrolleres av sentralbanker eller stater.

– Kryptokalypse

Den mindre kjente valutaen bitconnect – som er blitt anklaget for å være ren svindel – har kollapset fullstendig. I løpet av de siste dagene har den mistet over 90 prosent av verdien, melder e24.

Analytiker Greg McKenna fra selskapet AxiTrader beskriver situasjonen for bitcoin og andre digitale valutaer som en «kryptokalypse».

En av årsakene til kursfallene og -krakkene er trolig signaler om strengere regulering av kryptovalutaene i Sør-Korea og Kina. Sør-Korea er et svært viktig marked for handel med blant annet bitcoin.

Store svingninger i krypto-markedet er imidlertid vanlig. Bitcoin har flere ganger tidligere falt kraftig, for deretter å stige enda kraftigere.

Fakta om bitcoin:

* Bitcoin er en digital valuta laget i 2009 av en person eller gruppe kjent under navnet Satoshi Nakamoto.

* Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes, noe som hindrer inflasjon. Betalingssystemet har ingen sentralisert struktur.

* Noen fordeler med bitcoin er at den er særdeles godt kryptert, og at den kan bli delt opp i uendelig små brøkdeler – hvilket muliggjør mikrotransaksjoner. Den kan bli overført fra en person til en annen på tvers av kloden uten å gå via noen tredjepart.

* Nettvalutaen har lenge vært populær blant kriminelle fordi den er vanskelig å spore.

* En digital valuta veksles kun elektronisk, og eksisterer ikke i form av mynter og sedler. Ordet brukes vanligvis om såkalte kryptovalutaer, som verken er utstedt eller regulert av noen sentralbank og derfor ikke har noen statsmakt i ryggen. Valutaens verdi avgjøres derfor fullstendig av markedet, og verdien kan i prinsippet forsvinne når som helst.

Boblefrykt

Mange analytikere har lenge advart om at den eksplosive oppgangen til bitcoin og andre kryptovalutaer i 2017 trolig var en boble.

I 2011 kostet 1 bitcoin mindre enn 1 dollar. Noen år senere hadde imidlertid prisen steget til flere hundre dollar. I begynnelsen av 2017 lå bitcoin-kursen rundt 1.000 dollar – før prisen siste halvår føk opp til nesten 20.000 dollar.

Utviklingen har gjort noen svært rike – men økonomer er bekymret for hva som kan skje hvis krypto-boblen sprekker. Enorme pengesummer er blitt investert i digitale valutaer de siste årene.

Bitcoin-nettverkets enorme strømforbruk er også problematisk. Noen anslag tyder på at såkalt utvinning av bitcoin forbruker mer strøm enn hele Irland.

Privatøkonomi
Populært