Slik spår ekspertene oljeprisen for 2018

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en oppgang i oljeprisen på 10 dollar i 2017, er forventningene til videre stigning kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

( Finansavisen:) Med et par handelsdager igjen kan vi trygt konkludere at 2017 ble en opptur, en sårt tiltrengt en, for den norske oljebransjen, skriver Finansavisen. Snittprisen for et fat olje økte fra 45 dollar i 2016 til 55 dollar inneværende år.

Mye vil som kjent ha mer, og for 2018 ligger snittestimatet blant avisens oljeprofiler på 61 dollar.

På samme tid i fjor forventet panelet en oppgang på 13,30 dollar, mens snittestimatet for 2018 innebærer en økning på mer moderate 6 dollar.

Les også: EMGS sikrer seg inntekter på 49 mill.

Samme snittpris

Det er dessuten endelig ny uenighet om retningen videre, ettersom analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier tror vi får den samme snittprisen på 55 dollar i 2018, skriver Finansavisen.

«Alt i alt tror vi at oljeprisen vil svinge i båndet 50–60, men starte litt over, og at det vil være lavere volatilitet enn vanlig», er hans tips.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år som i fjor sitter den største optimisten i Olje- og energidepartementet, der statsråd Terje Søviknes (FrP) tror på en oljepris på 67 dollar pr. fat.

Den noe mer erfarne Berge Gerdt Larsen legger seg mot andre enden av skalaen med et estimat på 56 dollar pr. fat.

«Jeg er nå ferdig med min tiende «bustsyklus» siden jeg begynte i oljebransjen på begynnelsen av 70-tallet som ung student. Det er lite sannsynlig det blir en ny superboom som i periodene 2004–14 og som 1979–1985, heller en av de vanlige boomene som varer noen år,» skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterk vekst

En sterk verdensøkonomi og globale oljelagre som har falt i år, for første gang siden 2013, tegner ifølge Finansavisen et bilde av sterkt oljemarked, men motvekt finnes i sterk vekst i amerikansk oljeproduksjon og eventuelle brudd på kuttavtalene mellom Opec og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens oljeforbruk har økt kraftig siden prisene begynte å rase i 2014. For 2017 ender den på rundt 98 millioner fat pr. dag, en oppgang på 1,5 millioner fra i fjor. Dagens høyere prisnivå kan dempe veksttakten i 2018, og Torbjørn Kjus i DNB Markets tror amerikanerne vil kunne ta hovedjobben med å dekke inn den veksten som måtte komme.

- Jeg tror amerikansk skiferoljeproduksjon øker med 1,25 millioner fat pr. dag neste år, og den slags vekst kan de holde gående også i 2019 og 2020, sier han, ifølge avisen.

Kjus tror på en oljepris på 60 dollar pr. fat ved utgangen av 2018.

Denne saken er først publisert på Hegnar.no.