Meny

Børs-nettsider ble overbelastet da ny bitcoin-handel begynte

Foto: Kiichiro Sato / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettsidene til en børs i Chicago krasjet da det for første gang ble åpnet for såkalt futures-handel med den omstridte nettvalutaen bitcoin.

Stor pågang gjorde at nettsiden til Chicago Board Options Exchange (CBOE) var nede i 20 minutter etter at handelen begynte.

Børsen forsikret at handelen med bitcoin-futures og andre verdipapirer ikke ble påvirket, siden den foregår på egne, separate datasystemer.

En future – også kalt terminkontrakt på norsk – er en kontrakt om framtidig kjøp eller salg til en bestemt pris. Da bitcoin-futures først ble lagt ut for salg av CBOE søndag, var prisen 15.000 dollar.

Noen timer senere hadde prisen steget til over 18.500 dollar.

– En boble

Prishoppet på futures-kontraktene kommer i kjølvannet av en ekstrem vekst i bitcoin-kursen de siste årene.

I 2011 kostet 1 bitcoin mindre enn 1 dollar. Noen år senere hadde imidlertid prisen steget til flere hundre dollar. I begynnelsen av 2017 lå bitcoin-kursen rundt 1.000 dollar – og i løpet av det siste halvåret har prisen nærmest eksplodert.

1 bitcoin kostet mandag over 16.500 dollar, nesten 140.000 kroner. Prisen har altså mer enn 16-doblet seg på under et år.

Den voldsomme veksten har lokket til seg mange nye bitcoin-investorer, men også utløst mye kritikk av nettvalutaen. Mange tolker prisutviklingen som en gigantisk boble.

– Det beste eksempelet på en boble nå er bitcoin, sa økonomiprofessor, nobelprisvinner og boble-ekspert Robert Schiller i september i år.

Enormt strømforbruk

Næringslivsavisen Wall Street Journal skrev i forrige måned at bitcoin kan bli den mest dramatiske boblen noensinne. Siden enorme verdier er investert i valutaen, er det bekymring for hva som vil skje når eller hvis boblen sprekker.

I tillegg peker kritikere på at bitcoin trolig brukes mye av kriminelle. En av valutaens fordeler er at den gjør det mulig å kjøpe og selge anonymt over internett – noe som naturlig nok er en fordel for dem som vil kjøpe ulovlige varer.

Bitcoin-nettverkets enorme strømforbruk er også problematisk. Såkalt utvinning av bitcoin forbruker mer strøm enn hele Irland, ifølge avisa Guardian , som viser til tall fra Digiconomist.

«Utvinning» betyr i denne sammenheng å stille datakapasitet tilgjengelig for nettverket, noe som belønnes med nyutstedte bitcoins.

– Anonymt og sikkert

Store prisstigninger og antatte koblinger til kriminalitet har fått mange store finansselskaper til å holde seg unna bitcoin. Toppsjefen i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, har kalt valutaen «svindel».

Tilhengere av valutaen mener likevel at bitcoin og lignende nettvalutaer vil få svært viktige roller i framtida. De peker på teknologien som ligger bak såkalte virtuelle valutaer, og som i prinsippet gjør det mulig å handle nærmest hva som helst trygt over nettet uten å involvere banker.

Dette betyr blant annet at virtuelle valutaer kan brukes i krisesituasjoner hvor nasjonale betalingsyster kollapser, påpeker nyhetsbyrået AP.

En forklaring på den voldsomme økningen i bitcoin-kursen de siste månedene kan være forventninger om at flere store finansselskaper vil slippe bitcoin inn i varmen.

Etter at futures-handelen begynte på børsen CBOE, vil valutaen neste uke bli tilgjengelig også på Chicago Mercantile Exchange (CME).

Populært