Børs-nettsider ble overbelastet da ny bitcoin-handel begynte

Foto: Kiichiro Sato / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettsidene til en børs i Chicago krasjet da det for første gang ble åpnet for såkalt futures-handel med den omstridte nettvalutaen bitcoin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor pågang gjorde at nettsiden til Chicago Board Options Exchange (CBOE) var nede i 20 minutter etter at handelen begynte.

Børsen forsikret at handelen med bitcoin-futures og andre verdipapirer ikke ble påvirket, siden den foregår på egne, separate datasystemer.

En future – også kalt terminkontrakt på norsk – er en kontrakt om framtidig kjøp eller salg til en bestemt pris. Da bitcoin-futures først ble lagt ut for salg av CBOE søndag, var prisen 15.000 dollar.

Noen timer senere hadde prisen steget til over 18.500 dollar.

– En boble

Prishoppet på futures-kontraktene kommer i kjølvannet av en ekstrem vekst i bitcoin-kursen de siste årene.

I 2011 kostet 1 bitcoin mindre enn 1 dollar. Noen år senere hadde imidlertid prisen steget til flere hundre dollar. I begynnelsen av 2017 lå bitcoin-kursen rundt 1.000 dollar – og i løpet av det siste halvåret har prisen nærmest eksplodert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1 bitcoin kostet mandag over 16.500 dollar, nesten 140.000 kroner. Prisen har altså mer enn 16-doblet seg på under et år.

Den voldsomme veksten har lokket til seg mange nye bitcoin-investorer, men også utløst mye kritikk av nettvalutaen. Mange tolker prisutviklingen som en gigantisk boble.

– Det beste eksempelet på en boble nå er bitcoin, sa økonomiprofessor, nobelprisvinner og boble-ekspert Robert Schiller i september i år.

Enormt strømforbruk

Næringslivsavisen Wall Street Journal skrev i forrige måned at bitcoin kan bli den mest dramatiske boblen noensinne. Siden enorme verdier er investert i valutaen, er det bekymring for hva som vil skje når eller hvis boblen sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg peker kritikere på at bitcoin trolig brukes mye av kriminelle. En av valutaens fordeler er at den gjør det mulig å kjøpe og selge anonymt over internett – noe som naturlig nok er en fordel for dem som vil kjøpe ulovlige varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitcoin-nettverkets enorme strømforbruk er også problematisk. Såkalt utvinning av bitcoin forbruker mer strøm enn hele Irland, ifølge avisa Guardian , som viser til tall fra Digiconomist.

«Utvinning» betyr i denne sammenheng å stille datakapasitet tilgjengelig for nettverket, noe som belønnes med nyutstedte bitcoins.

– Anonymt og sikkert

Store prisstigninger og antatte koblinger til kriminalitet har fått mange store finansselskaper til å holde seg unna bitcoin. Toppsjefen i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, har kalt valutaen «svindel».

Tilhengere av valutaen mener likevel at bitcoin og lignende nettvalutaer vil få svært viktige roller i framtida. De peker på teknologien som ligger bak såkalte virtuelle valutaer, og som i prinsippet gjør det mulig å handle nærmest hva som helst trygt over nettet uten å involvere banker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette betyr blant annet at virtuelle valutaer kan brukes i krisesituasjoner hvor nasjonale betalingsyster kollapser, påpeker nyhetsbyrået AP.

En forklaring på den voldsomme økningen i bitcoin-kursen de siste månedene kan være forventninger om at flere store finansselskaper vil slippe bitcoin inn i varmen.

Etter at futures-handelen begynte på børsen CBOE, vil valutaen neste uke bli tilgjengelig også på Chicago Mercantile Exchange (CME).