Professor venter ny milepæl: – Bitcoin trosser boblefrykt og smeller gjennom 10.000

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Daniele Bianchi, professor ved Warwick Business School, tror valutaen skal videre opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Til tross for frykt om at Bitcoin-boblen skal sprekke, går prisen i taket, sier assisterende professor i økonomi Daniele Bianchi ved Warwick Business School, som forsker på kryptiske valutaer.

– Det økende etterspørselstrykket fra investorer og spekulanter gir grunn til å tro at bitcoin skal videre opp i nær fremtid, fortsetter professoren, i en fersk kommentar.

I skrivende stund står bitcoin i 10.836 dollar eller om lag 89.000 kroner.

Må forstå dynamikken

Bare de siste dagene har valutaen beveget seg voldsomt. Gjest i HegnarTV mandag, gründeren bak Bitcoins Norway, Ole André Torjussen , pekte på politisk uro i Zimbabwe, mens en markedsstrateg tirsdag mente det var økt etterspørsel fra Japan, som var den store driveren bak oppgangen.

Professor Bianchi peker på at siden det originale antallet bitcoin foreløpig holdes fast, blir valutaen mer som en aktivaklasse enn en betalingsmåte.

– Dette er noe som offentligheten og regulatoriske myndighetene bør ta innover seg for fullt ut å forstå prisdynamikken til bitcoin, sier Bianchi.

Les også: Warren om den spinnville festen i bitcoin

Har tatt femgangeren

– I et akselerert etterspørselstrykk har antall aktive bitcoin-lommebøker tatt femgangeren i løpet av de fem siste årene. Tilsvarende har antall utvekslinger økt eksponentielt siden tidlig 2017, delvis drevet av eksplosjonen av Initial Coin Offering ( ICO'er) som en finansieringsstrategi for å sette nye markedsplasser, og delvis drevet av økende marginer og lønnsomhet på grunn av økende bitcoin-priser, oppsummerer Bianchi.

Han mener etterspørselspresset i hovedsak er drevet av to ting.

– For det første, den økende bevisstheten for både offentligheten og investorer at kryptovaluta er kommet for å bli, og for det andre den økende profesjonaliseringen av kryptovalutahandel, sier professoren og fortsetter;

– Et klart tegn på dette er nyheten fra Chicago Mercantile Exchange (CME), verdens ledende markedsplass for derivater, som lanserer futureskontrakter på bitcoin innen utgangen av 2017, sier Bianchi.

Per i dag har CME både en bitcoin-referansesindeks og en realtidsindeks.

Les også: Bitcoin-baluba

Den siste tiden har stadig flere markedsstrateger og økonomer tatt til ordet for at bitcoin trolig er kommet for å bli, mens andre spekulerer i en ny tulipanskandale, lik den man så på 1600-tallet.

Til tross for at JPMorgan.sjef Jamie Dimon mener det hele er en stor bløff, sammenligner konsernsjefen i den app-baserte banken Revolut, Nikolay Storonsky, bitcoin med olje. Hvor 90 prosent av prisen er drevet av spekulasjon.

BitBank Chandler Guo går så langt som å kalle bitcoin det digitale gullet , mens investeringsstrateg Mark Hulbert mener valutaen skal ned 40 prosent.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy