Oljefondet: Finansielle vurderinger bak råd om oljekutt

Oljefondet bør slutte å investere i olje og gass, mener Norges Bank.
Oljefondet bør slutte å investere i olje og gass, mener Norges Bank. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ligger rent finansielle vurderinger til grunn for Norges Banks råd om å trekke olje og gass ut av oljefondets referanseindeks, ifølge oljefondet selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vakte oppsikt både i Norge og internasjonalt da Norges Bank for halvannen uke siden ba regjeringen om lov til å selge unna oljefondets olje- og gassaksjer.

Tirsdag la Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fram et såkalt diskusjonsnotat hvor rådet ble nærmere begrunnet.

Der heter det blant annet at verdien på olje- og gassaksjer er tettere knyttet til oljeprisen enn andre aksjer. Det øker den norske oljeformuens sårbarhet for svingninger i oljeprisen.

– Vi kan redusere oljepris-sårbarheten ved å ikke investere i olje- og gassaksjer, men uten å endre den antatte avkastningen, skriver oljefondet i en oppsummering.

Videre pekes det på at anbefalingen om å fjerne olje og gass fra fondets referanseindeks «utelukkende er basert på finansielle vurderinger».

– Den reflekterer ikke noen synspunkter på oljeprisens fremtidige utvikling eller lønnsomheten og/eller bærekraften i olje- og gass-sektoren, skriver fondet.

Beslutninger om sammensetningen av oljefondets referanseindeks tas av Finansdepartementet, og en beslutning om olje- og gassaksjer legges trolig fram høsten 2018.