Meny

En analyse fra Norges Handelshøgskole har avdekket 41 lurefond

Oslo tingrett blir første arena for Forbrukerrådets gruppesøksmål mot DNB. Rettsaken starter mandag 20. november. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt.no
Oslo tingrett blir første arena for Forbrukerrådets gruppesøksmål mot DNB. Rettsaken starter mandag 20. november. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt.no

Det er flere enn DNB som kan frykte utfallet av norgeshistoriens største gruppesøksmål som starter i Oslo tingrett om få dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 20. november møter DNB 180.000 fondskunder, representert av Forbrukerrådet, i Oslo tingrett.

Saken dreier seg om hvorvidt fondene DNB Norge, DNB Norge (I) og Avanse Norge (I) har vært såkalte skapindeksfond i perioden 2010 til 2015.

Med skapindeksfond menes at kundene har betalt for et aktivt forvaltet fond, men i realiteten fått et fond som følger en indeks.

Forbrukerrådet mener at kundene til sammen har betalt 690 millioner kroner for mye i honorarer, og krever at DNB betaler tilbake dette.

Summen tilsvarer differansen i forvaltningshonorar mellom et aktivt forvaltet aksjefond og et indeksfond for samtlige andelshavere i fondene i den aktuelle perioden.

Forbrukerrådet har laget denne videoen for å forklare saken fra sitt ståsted på en enkel måte.

Les også: Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk

DNB ville ha et forlik

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Selv om DNB har ønsket å inngå forlik før rettsaken starter, har ikke det vært spesielt interessant for Forbrukerrådet.

– Det er aldri hyggelig å møte kunder i retten. Vi skulle gjerne funnet en annen løsning med Forbrukerrådet, men det har foreløpig ikke vist seg å være mulig. Og når man ikke blir enige, så er det domstolene som må avgjøre saken, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Pengenytt.

DNB er med andre ord ikke enig i Forbrukerrådets påstander.

– DNB Norge-fondene har vært aktivt forvaltet, og forvalterne har hele tiden tatt aktive valg. Avkastningen til fondene, og oversikter over fondenes sammensetning, viser også at DNB hele tiden har tatt posisjoner som avviker fra referanseindeksen, sier Westerveld.

Les også: Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Går for en prinsipiell dom

Det er to grunner til Forbrukerrådet ikke vil inngå forlik i denne saken, men heller få en rettskraftig dom, ifølge fagdirektør Jorge Jensen.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

– For det første vil vi at kundene skal få tilbake de 790 millionene vi mener DNB skylder dem, og for det andre håper vi at dommen skal føre til en prinsipiell avgjørelse som også vil gjelde for andre forvaltere, sier han, og legger til.

– Et forlik ville ikke gitt oss dette, og DNB har heller aldri sent oss noe konkret forlikstilbud.

DNB har nemlig kjempet hardt for at kravene til de 180.000 kundene ikke skulle bli slått sammen til ett søksmål. Banken har i stedet argumentert for å behandle hver sak for seg.

Dette har umuliggjort et forlik med Forbrukerrådet.

Les også: Velg riktig indeksfond: Store prisforskjeller

Fant det samme som Forbrukerrådet

Den avsluttende masteroppgaven til Ida Thoresen og Magnus Øren ved Norges Handelshøgskole (NHH) fra i vår støtter funnene til Forbrukerrådet.

NHH-studentene analyserte nemlig den aktive forvaltningen til 62 norske, 115 svenske, 42 danske og 37 finske aksjefond i perioden 2007-2016.

Der fant de at 41 av de undersøkte fondene kunne defineres som skapindeksfond.

De forutsatte da at slike fond har en aktiv andel mindre enn 50 prosent og en tracking error mindre enn 3 prosent (se faktaboks til høyre).

Aller dårligst ut, når kostnadene var inkludert, kom DNB Norge (I). Fondet hadde en aktiv andel på under 13 prosent og en tracking error på 1,4.

Les også: Derfor vil ikke banker anbefale deg indeksfond

DNB: – Ikke noe nytt

– Analysene innebærer ikke noe nytt sammenliknet med hva Forbrukerrådet allerede har lagt frem i saken. DNB er uenig at fondene kan anses som passivt forvaltede med bakgrunn i de måltallene du viser til, og fondenes resultater viser som nevnt dette, svarer Westerveld på dette, og legger til:

– Mange andelseiere har fått en høyere avkastning enn generelt for Oslo Børs, og over to tredjedeler av andelseierne har i perioden 2005 til 2015 kommet bedre ut ved å være i DNB Norge-fondene, enn i et indeksfond med samme referanseindeks. Da Forbrukerrådet oppdaget dette, endret de søksmålsperioden til de «dårligste» årene mellom 2010 og 2014.

Jorge Jensen i forbrukerrådet ser frem til å få vurdert hva som skal for å kalle et fond aktivt forvaltet.

– Rettsaken vil avgjøre hvor grensene for aktiv andel og tracking error skal settes før det er snakk om et skapindeksfond.

Les også: 82 prosent av kundene tapte penger når de investerte i dette produktet

Storebrand blir også beskylt for å ha skapindeksfond

Nå er det ikke bare DNB som blir beskyldt for å ha såkalte skapindeksfond i oppgaven til Thoresen og Øren.

Aksjefondsforvalter Hans Thrane Nielsen. Foto: Storebrand
Aksjefondsforvalter Hans Thrane Nielsen. Foto: Storebrand

For ikke langt bak DNB Norge (I) kom Storebrand Aksje Innland og Storebrand Norge Institusjon, som i dag er slått sammen til ett fond.

Disse fondene hadde en aktiv andel på hhv 13,7 og 23,3 prosent, og en tracking error på hhv 1,7 og 2,4.

– Poenget med aktiv forvaltning av aksjefond er å forsøke å gi meravkastning til aksjefondskundene. I måleperioden som omtales (2007-2016) har Storebrand Aksje Innland og Storebrand Norge I gitt en samlet netto meravkastning til kunde på hhv 14 og 21 prosentpoeng, sier forvalter av fondene, Hans Thrane Nielsen, til Pengenytt.

Les også: Aksjefondsforvalter: – Aktiv forvaltning er i gjennomsnitt et tapsprosjekt

Mener studentene har utelatt viktige ting

Med meravkastning menes avkastning utover det du kan få ved å følge en indeks.

Han påstår også at Storebrands fond er blant de billigste i utvalget, og at meravkastningen per krone betalt av andelshaverne i Storebrands fond på listen er blant de høyeste i utvalget.

Thrane Nielsen kritiserer også utredningen til studentene for å ikke ta hensyn til eierbegrensninger, for å se bort fra likviditetspremier og for å ikke diskutere overlevelsesskjevhet (at svake fond legges ned, red.anm.).

Les også: Storebrand kjøper Skagenfondene

Nordea stiller seg uforstående

I tillegg til DNB og Storebrand, har også Nordea to fond som blir beskylt for å være skapindeksfond av studentene.

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea
Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea

Disse er Nordea Kapital og Nordea Avkastning.

– Fondene du nevner har prestert langt bedre enn indeks. Nordea Kapital har gitt en avkastning på 91,6 prosent de siste ti årene. Det er ikke langt fra det dobbelte av referanseindeksen. Nordea Avkastning har gitt 80,4 prosent avkastning. Det er bedre enn Oslo Børs, som har gitt 52% avkastning i samme periode, sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea.

Hun påstår dessuten at deres fond har hatt en lavere risiko enn det som har vært tilfelle for Oslo Børs.

Les også: Hvorfor sparer ikke flere foreldre barnas penger i aksjemarkedet?

Fikk kritikk av Finanstilsynet

Ekrem mener at aktiv andel har svakheter som måltall.

– Aktiv andel er et enkelt og greit nøkkeltall, men det forteller kun noe om hvordan porteføljen vår ligner på referanseindeksen på et bestemt tidspunkt. En lav aktiv andel kan indikere at fondet ligner på indeks og kan dermed ikke gi avkastning utover indeks, noe som ikke er tilfellet her. Slik vi ser det, er det en rekke svakheter med dette nøkkeltallet, sier hun.

I 2015 gikk Finanstilsynet ut og kritiserte forvaltningen av Nordea Avkastning.

Tilsynet hadde da vurdert fondets avkastning i perioden 2010-2014, og funnet at all meravkastning hadde blitt spist opp av honoraret på to prosent årlig.

Til informasjon: Studentene Thoresen og Øren fikk hjelp fra blant andre veileder Trond M. Døskeland, Morningstar og Geir Ormseth i Forbrukerrådet (tidligere Dine Penger).

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Finans Norge tar grep etter avsløring om villedende markedsføring av IPS

Tidligere stjerne-forvalter i Skagen mener relativ avkastning er uviktig

Bankrådgivere gir fondskostnadene lite oppmerksomhet i kundemøter

Dette er fondsbransjens argumenter for å legge ned fond

Slik investerer du i Bitcoin

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:38 Nye bompengesamtaler avsluttet19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Siste nytt
19:38PolitikkNye bompengesamtaler avsluttet19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Populært