En analyse fra Norges Handelshøgskole har avdekket 41 lurefond

Oslo tingrett blir første arena for Forbrukerrådets gruppesøksmål mot DNB. Rettsaken starter mandag 20. november. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt.no
Oslo tingrett blir første arena for Forbrukerrådets gruppesøksmål mot DNB. Rettsaken starter mandag 20. november. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt.no

Det er flere enn DNB som kan frykte utfallet av norgeshistoriens største gruppesøksmål som starter i Oslo tingrett om få dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 20. november møter DNB 180.000 fondskunder, representert av Forbrukerrådet, i Oslo tingrett.

Saken dreier seg om hvorvidt fondene DNB Norge, DNB Norge (I) og Avanse Norge (I) har vært såkalte skapindeksfond i perioden 2010 til 2015.

Med skapindeksfond menes at kundene har betalt for et aktivt forvaltet fond, men i realiteten fått et fond som følger en indeks.

Forbrukerrådet mener at kundene til sammen har betalt 690 millioner kroner for mye i honorarer, og krever at DNB betaler tilbake dette.

Summen tilsvarer differansen i forvaltningshonorar mellom et aktivt forvaltet aksjefond og et indeksfond for samtlige andelshavere i fondene i den aktuelle perioden.

Forbrukerrådet har laget denne videoen for å forklare saken fra sitt ståsted på en enkel måte.

Les også: Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk

DNB ville ha et forlik

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Selv om DNB har ønsket å inngå forlik før rettsaken starter, har ikke det vært spesielt interessant for Forbrukerrådet.

– Det er aldri hyggelig å møte kunder i retten. Vi skulle gjerne funnet en annen løsning med Forbrukerrådet, men det har foreløpig ikke vist seg å være mulig. Og når man ikke blir enige, så er det domstolene som må avgjøre saken, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Pengenytt.

DNB er med andre ord ikke enig i Forbrukerrådets påstander.

– DNB Norge-fondene har vært aktivt forvaltet, og forvalterne har hele tiden tatt aktive valg. Avkastningen til fondene, og oversikter over fondenes sammensetning, viser også at DNB hele tiden har tatt posisjoner som avviker fra referanseindeksen, sier Westerveld.

Les også: Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Går for en prinsipiell dom

Det er to grunner til Forbrukerrådet ikke vil inngå forlik i denne saken, men heller få en rettskraftig dom, ifølge fagdirektør Jorge Jensen.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

– For det første vil vi at kundene skal få tilbake de 790 millionene vi mener DNB skylder dem, og for det andre håper vi at dommen skal føre til en prinsipiell avgjørelse som også vil gjelde for andre forvaltere, sier han, og legger til.

– Et forlik ville ikke gitt oss dette, og DNB har heller aldri sent oss noe konkret forlikstilbud.

DNB har nemlig kjempet hardt for at kravene til de 180.000 kundene ikke skulle bli slått sammen til ett søksmål. Banken har i stedet argumentert for å behandle hver sak for seg.

Dette har umuliggjort et forlik med Forbrukerrådet.

Les også: Velg riktig indeksfond: Store prisforskjeller

Fant det samme som Forbrukerrådet

Den avsluttende masteroppgaven til Ida Thoresen og Magnus Øren ved Norges Handelshøgskole (NHH) fra i vår støtter funnene til Forbrukerrådet.

NHH-studentene analyserte nemlig den aktive forvaltningen til 62 norske, 115 svenske, 42 danske og 37 finske aksjefond i perioden 2007-2016.

Der fant de at 41 av de undersøkte fondene kunne defineres som skapindeksfond.

De forutsatte da at slike fond har en aktiv andel mindre enn 50 prosent og en tracking error mindre enn 3 prosent (se faktaboks til høyre).

Aller dårligst ut, når kostnadene var inkludert, kom DNB Norge (I). Fondet hadde en aktiv andel på under 13 prosent og en tracking error på 1,4.

Les også: Derfor vil ikke banker anbefale deg indeksfond

DNB: – Ikke noe nytt

– Analysene innebærer ikke noe nytt sammenliknet med hva Forbrukerrådet allerede har lagt frem i saken. DNB er uenig at fondene kan anses som passivt forvaltede med bakgrunn i de måltallene du viser til, og fondenes resultater viser som nevnt dette, svarer Westerveld på dette, og legger til:

– Mange andelseiere har fått en høyere avkastning enn generelt for Oslo Børs, og over to tredjedeler av andelseierne har i perioden 2005 til 2015 kommet bedre ut ved å være i DNB Norge-fondene, enn i et indeksfond med samme referanseindeks. Da Forbrukerrådet oppdaget dette, endret de søksmålsperioden til de «dårligste» årene mellom 2010 og 2014.

Jorge Jensen i forbrukerrådet ser frem til å få vurdert hva som skal for å kalle et fond aktivt forvaltet.

– Rettsaken vil avgjøre hvor grensene for aktiv andel og tracking error skal settes før det er snakk om et skapindeksfond.

Les også: 82 prosent av kundene tapte penger når de investerte i dette produktet

Storebrand blir også beskylt for å ha skapindeksfond

Nå er det ikke bare DNB som blir beskyldt for å ha såkalte skapindeksfond i oppgaven til Thoresen og Øren.

Aksjefondsforvalter Hans Thrane Nielsen. Foto: Storebrand
Aksjefondsforvalter Hans Thrane Nielsen. Foto: Storebrand

For ikke langt bak DNB Norge (I) kom Storebrand Aksje Innland og Storebrand Norge Institusjon, som i dag er slått sammen til ett fond.

Disse fondene hadde en aktiv andel på hhv 13,7 og 23,3 prosent, og en tracking error på hhv 1,7 og 2,4.

– Poenget med aktiv forvaltning av aksjefond er å forsøke å gi meravkastning til aksjefondskundene. I måleperioden som omtales (2007-2016) har Storebrand Aksje Innland og Storebrand Norge I gitt en samlet netto meravkastning til kunde på hhv 14 og 21 prosentpoeng, sier forvalter av fondene, Hans Thrane Nielsen, til Pengenytt.

Les også: Aksjefondsforvalter: – Aktiv forvaltning er i gjennomsnitt et tapsprosjekt

Mener studentene har utelatt viktige ting

Med meravkastning menes avkastning utover det du kan få ved å følge en indeks.

Han påstår også at Storebrands fond er blant de billigste i utvalget, og at meravkastningen per krone betalt av andelshaverne i Storebrands fond på listen er blant de høyeste i utvalget.

Thrane Nielsen kritiserer også utredningen til studentene for å ikke ta hensyn til eierbegrensninger, for å se bort fra likviditetspremier og for å ikke diskutere overlevelsesskjevhet (at svake fond legges ned, red.anm.).

Les også: Storebrand kjøper Skagenfondene

Nordea stiller seg uforstående

I tillegg til DNB og Storebrand, har også Nordea to fond som blir beskylt for å være skapindeksfond av studentene.

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea
Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea

Disse er Nordea Kapital og Nordea Avkastning.

– Fondene du nevner har prestert langt bedre enn indeks. Nordea Kapital har gitt en avkastning på 91,6 prosent de siste ti årene. Det er ikke langt fra det dobbelte av referanseindeksen. Nordea Avkastning har gitt 80,4 prosent avkastning. Det er bedre enn Oslo Børs, som har gitt 52% avkastning i samme periode, sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea.

Hun påstår dessuten at deres fond har hatt en lavere risiko enn det som har vært tilfelle for Oslo Børs.

Les også: Hvorfor sparer ikke flere foreldre barnas penger i aksjemarkedet?

Fikk kritikk av Finanstilsynet

Ekrem mener at aktiv andel har svakheter som måltall.

– Aktiv andel er et enkelt og greit nøkkeltall, men det forteller kun noe om hvordan porteføljen vår ligner på referanseindeksen på et bestemt tidspunkt. En lav aktiv andel kan indikere at fondet ligner på indeks og kan dermed ikke gi avkastning utover indeks, noe som ikke er tilfellet her. Slik vi ser det, er det en rekke svakheter med dette nøkkeltallet, sier hun.

I 2015 gikk Finanstilsynet ut og kritiserte forvaltningen av Nordea Avkastning.

Tilsynet hadde da vurdert fondets avkastning i perioden 2010-2014, og funnet at all meravkastning hadde blitt spist opp av honoraret på to prosent årlig.

Til informasjon: Studentene Thoresen og Øren fikk hjelp fra blant andre veileder Trond M. Døskeland, Morningstar og Geir Ormseth i Forbrukerrådet (tidligere Dine Penger).

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Finans Norge tar grep etter avsløring om villedende markedsføring av IPS

Tidligere stjerne-forvalter i Skagen mener relativ avkastning er uviktig

Bankrådgivere gir fondskostnadene lite oppmerksomhet i kundemøter

Dette er fondsbransjens argumenter for å legge ned fond

Slik investerer du i Bitcoin

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang
Siste nytt
06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang
Populært