– Stortingsvalget ikke viktig for Oslo Børs, men...

Foto: Jesper Mørkholt Pedersen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytiker ser ikke bort i fra at Oslo Børs kan falle tirsdag hvis tallene fra Norsk Regnesentral slår til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparebank 1 Markets mener den viktigste driveren på Oslo Børs er verdsettelse, global konjunktur og råvarepriser. Hvem som sitter i regjering er mindre viktig.

«Når det er sagt, bør man være forberedt på at hvis Rødt kommer inn på Stortinget og MDG kommer over sperregrensen, tror vi Oslo Børs vil falle på åpning i morgen». skriver analytiker Lars-Daniel Westby i sin ukerapport.

De siste tallene fra Norsk Regnesentral viser at dette kan skje.

«Hvis Oslo Børs faller på grunn av valget, mener vi det vil være en kjøpsanledning. Over tid har valg i Norge og hvem som sitter i regjering liten påvirkning på Oslo Børs», heter det.

Les også: – Kjøp disse aksjene

Uavhengig av valget mener Sparebank 1 Markets at man skal være forsiktig med å kjøpe aksjer på Oslo Børs som er eksponert mot offentlige investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Basert på Nasjonalbudsjettet og våre egne beregninger har det de siste åtte år vært en ramme for økt pengebruk på rundt 27 milliarder kroner per år. Denne rammen mener vi vil falle til 14 milliarder de neste årene. Det vil si at uavhengig av om det blir en sosialistisk eller borgerlig regjering, vil det være mindre penger som regjeringen kan bruke på vekst de neste årene. En av vinnerne når det gjelder bruk av oljepenger de siste åtte årene har vært vei- og jernbane og rammeoverføringer til kommunene (nye skoler med mer)», konkluderer Westby.

Les også: Dette vil påvirke Oslo Børs

Saken er først publisert på Hegnar.no