Sveaas lover «blod, svette og tårer» for Norske Skog

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste kjenner meg som en seig jævel, så får vi se om det er nok, sier nyvalgt styreleder i konkurstruede Norske Skog, Christen Sveaas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveaas ble enstemmig valgt som ny styreleder under en ekstraordinær generalforsamling i selskapets lokaler på Skøyen i Oslo torsdag ettermiddag. Investoren var imidlertid tydelig på at han ikke er selskapets redningsmann.

– Jeg har ikke påtatt meg dette vervet med noen stor optimisme, min oppfatning er at vi er på overtid og nærmer oss døra, så får vi se hva vi får til. Det eneste jeg kan love er at jeg skal jobbe hardt for at norsk skogindustri skal overleve, uttalte Sveaas fra talerstolen.

Les også: Oppslutningen om norsk jordbruk er doblet i Frp - men på færre og større gårdsbruk

Lover ingenting

Fra noen av aksjonærene i salen ble det stilt spørsmål om investoren og kunstelskerens kompetanse til å styre skogselskapet.

– Jeg skal ikke reklamere for min kompetanse, det tror jeg ikke er nødvendig, men de fleste som kjenner meg vet at jeg er en seig jævel, så får vi se om det er nok, uttalte Sveaas til humring i salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalforsamlingen vedtok også enstemmig gjenvalg av Eilif Due som styremedlem, samt Ragnhild Marta Wiborg, Jon-Aksel Torgersen og Annette Beate Waknitz Malm Justad som nye styremedlemmer.

Les også: Kraftig vekst i norsk økonomi i andre kvartal

Krevende tider

Det var et dystert bilde avtroppende styreleder Henrik August Christensen og konserndirektør Lars Sperre malte opp for Norske Skog under generalforsamlingen.

Avtroppende styreleder Henrik Christensen forteller at den samlede gjelden i konsernet er på nærmere ni milliarder kroner, hvorav den største bolken på rundt 2,9 milliarder kroner er pantsikret i alle enhetene som driver fabrikkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Driften er stabil og vi er konkurransedyktige, men gjeldsgraden ligger på 10-gangeren, som er for høyt. Den overordnende finansielle situasjonen er altså ikke bærekraftig. En rekapitalisering er nødvendig for å videreføre driften i 2018, konstaterte Lars Sperre fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han redegjorde for svært krevende forhandlinger med kreditorer og aksjonærer gjennom sommeren. Foreløpig er ingen enighet oppnådd og fristen for en redningsplan er utsatt på ubestemt tid i påvente av at det nye styret skal få områdd seg.

Konflikten går mellom kreditorene med gjeld sikret i Norsk Skogs driftsmidler og varebeholdning og kreditorene med usikret gjeld. Uenigheten dreier seg blant annet om fordelingen av eierkapitalen og hvor mye gjeld som skal ligge igjen i et rekapitalisert Norske Skog.

Christensen har tidligere i sommer uttalt at det pågår en brutal maktkamp aksjonærer og kreditorer imellom i Norske Skog, noe han har omtalt som «kapitalisme på sitt mest brutale». Det er fortsatt høyst usikkert om aktørene er villig til å gå langt nok for å redde selskapet fra konkurs.

Les også: Norske Skog utsetter refinansieringsløsning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser staten

Christen Sveaas har investert 10 millioner kroner i Norske Skog den siste tiden og er nå selskapets største eier. Han avviser heller ikke at han i fremtiden vil kjøpe seg ytterligere opp i skogselskapet. Han sier det er et sterkt personlig engasjement for skogindustrien som gjør at han satser på selskapet tross de dystre utsiktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har 125.000 skogeiere her i landet, og hvor skal vi levere tømmeret vårt uten Norske Skog? Vi må prøve å redde denne bedriften, men om vi klarer det, kan jeg ikke love, sier han til NTB.

-Men jeg lover å gi blod, svette og tårer, legger han til med et skjevt smil.

Sveaas avviser samtidig muligheten for en statlig redningsaksjon for selskapet, som flere har tatt til orde for den siste tiden.

– Jeg anser det som fullstendig urealistisk og tullete at staten skal hjelpe et privat selskap som har finansielle problemer. Det må dets eiere og kreditorer rydde opp i selv. Staten må holde fingrene av fatet, understreker han.