Oljefondet i all-time high

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdien på det norske oljefondet ligger langt foran skjema.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske oljefondet - Statens pensjonsfond utland - har i dag ligget og svinget rundt 8.040 milliarder kroner. På det høyeste har det også vært over 8.045 milliarder og vært oppe og snust på 8.050 milliarder kroner. Det er de høyeste verdiene på det norske oljefondet noensinne.

Les også: Slakter bankene etter offshore-krisen

+530 mrd siden nyttår

Bare siden årsskiftet har verdien økt med 530 milliarder kroner, tilsvarende 41 prosent av statsbudsjettet for 2017. Og mer interessant kanskje, 4 prosent av det (handlingsregelen) utgjør 321,6 milliarder oljekroner.

Hvis man derimot bare skal bruke inntil 3 prosent, slik det er blitt foreslått, vil det likevel være snakk om 241 milliarder kroner.

I år ser det imidlertid ut til at det kan bli brukt så lite som 200 milliarder oljekroner, og basert på dagens verdi av oljefondet utgjør det knapt 2,5 prosent. Og det er lenge siden det er blitt brukt så lite av avkastningen av oljefondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gjelden til nordmenn vokser

To år foran skjema?

Ifølge Finansdepartementets fremskriving er verdien antatt å være 7.939,3 milliarder kroner ved inngangen til 2019 og 8.236 milliarder kroner ved inngangen til 2020. Og i dag har det altså ligget rundt 8.040 milliarder kroner, med støt opp mot 8.050 milliarder kroner.

Det betyr at oljefondet i øyeblikket ligger rundt halvannet til to år foran skjemaet til Finansdepartementet, og at det i øyeblikket tilsvarer 1,55 millioner kroner pr. nordmann

Saken er først publisert på Hegnar.no