Pareto-meglere og konsulent tiltalt for å ha lurt aksjeselgere for 188 millioner kroner

Jan Vestrum er ikke kjent med hva Crew Gold-saken gjelder, sier hans forsvarer John Christian Elden. Bildet er fra 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Jan Vestrum er ikke kjent med hva Crew Gold-saken gjelder, sier hans forsvarer John Christian Elden. Bildet er fra 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim mener at tre menn lurte tolv aksjeselgere for til sammen 188 millioner kroner ved å holde aksjekjøp i Crew Gold Corporation hemmelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Corporate-sjef Petter Dragesund (53) i meglerhuset Pareto, den tidligere Pareto-megleren Kjetil Sjursen (43) og korrupsjonsdømte Jan Vestrum (58), som i denne sammenhengen omtales som konsulent, er tiltalt for grovt bedrageri for til sammen 188,2 millioner kroner knyttet til aksjehandler i Crew Gold Corporation i 2010.

Vestrum ble mandag dømt i Borgarting lagmannsrett til fire års fengsel for grov korrupsjon, hvitvasking og flere brudd på verdipapirhandelloven knyttet til gruveselskapet Intex, hvor Vestrum var styreleder. Det var under opprullingen av Intex-saken at mange av opplysningene Crew Gold-tiltalen bygger på, dukket opp, ifølge førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Tolv aksjonærer solgte sine Crew Gold-aksjer for 1 krone og 10 øre, med garanti om at kjøperne de kommende tre månedene ville kompensere eventuelle overskytende beløp ved senere handler i aksjen. Ifølge tiltalen ble de tolv selgerne aldri informert om ytterligere handler i garantiperioden, handler som skal ha blitt gjort til betydelig høyere beløp enn 1,10 kroner aksjen, hvilket medførte at de ikke fikk fremmet sine økonomiske krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonskasse tapte 105 mill

Da oppkjøpet var gjennomført, ble Crew Gold tatt av børs 31. januar 2011. Til sammen hadde da de tolv fornærmede krav på 188 millioner kroner i tillegg til salgssummene, ifølge Økokrim.

Blant investorene som ifølge tiltalen ble bedratt, er det Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse det har gått hardest utover. pensjonskassen har gått glipp av en fortjeneste på 105 millioner kroner hvis Økokrims påstander medfører riktighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søstrene Hermine og Celina Midelfart i Midelfart Invest ble lurt for 3,9 millioner kroner, ifølge tiltalen. Celina Midelfart opplyser til Dagens Næringsliv i en epost at hun har lite kjennskap til saken, at det ikke forelå noen prisgaranti da Midelfart Invest solgte sine aksjer og at selskaper har «ingen holdepunkter for at vi er bedratt».

Les også: Sjåfør tiltalt for omfattende drivstoff-svindel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle nekter skyld

Ingen av de tiltalte erkjenner noen form for skyld. Jan Vestrum uttrykker gjennom si forsvarer, at han mener tiltalen må bygge på en misforståelse.

– Han kan ikke se hva hans rolle i dette skal ha vært. har aldri vært ansatt i Pareto, og er ikke kjent med de avtaler saken gjelder. Han tror dette må bero på en misforståelse, sier advokat John Christian Elden til E24.

Tiltalens hovedpunkt for grovt bedrageri gjelder for samtlige tre tiltalte. Deres respektive roller er ikke konkretisert i gjerningsbeskrivelsen.

Les også: Konfronterer Prahas utspekulerte valuta-svindlere

145 millioner aksjer

Petter Dragesund (53) omtales av Dagens Næringsliv som en nøkkelmedarbeider i Pareto, som har vært ansatt i selskapet i 25 år. Han meglet ifølge tiltalen salget av nesten 145 millioner Crew Gold-aksjer til det russiske selskapet Bluecone, som er underlagt Severstal, og prisgarantien som skulle sikre kjøperne i tre måneder framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har ikke hatt kjennskap til hvem som var kjøper av Crew-aksjen i mars 2010. Han har bidratt med alt han vet til Økokrim, sier Dragesunds forsvarer, advokat Christian Hjort, til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han framholder at Dragesund har opparbeidet seg stor tillit i markedet gjennom sine år i selskapet, og mener «det har en sterk formodning mot seg» at han ville ha satt denne tilliten på spill ved å medvirke til bedrageri av norske investorer.

Les også: Advarer mot e-post: Denne bør du slette

Risikerer seks år

Meglerhuset Pareto skriver i en pressemelding av Dragesund har tatt permisjon fra stillingen sin mens etterforskningen pågår. Tidligere Pareto-megler Kjetil Sjursen (43) viser til Paretos pressemelding og legger til at han bestrider tiltalen på alle punkter.

– Han har vært kjent med at det har vært under etterforskning, han har blitt avhørt og samarbeider med Økokrim, sier Sjursens forsvarer, advokat Hans Peder Bjerke, til E24.

De tre er også tiltalt for markedsmanipulasjon ved ikke å korrigere opplysningene om de reelle Crew Gold-verdiene. Tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel.