Frykter at Trump vil skape ny finanskrise

Toppøkonom spår store problemer for USA om Trumps planer skal gjennomføres.

SKEPTISK. Lawrence "Larry" Summers er redd Trumps planer kommer til å føre til den neste finanskrisa. Foto: Virginia Mayo/AP

SKEPTISK. Lawrence "Larry" Summers er redd Trumps planer kommer til å føre til den neste finanskrisa. Foto: Virginia Mayo/AP

Det har ikke skortet på kritikken mot Donald Trumps politikk og hans mange planer for USA - til tross for at børsene har steget til værs etter valgseieren.

Les også: Halve Norge frykter Trump som president

– Enormt farlig

Noen står allikevel på sitt: Harvard-professor Lawrence Summers er siste tilskudd i rekken over eksperter som uttaler seg om den nye presidentens mange lovnader for et fremtidig USA.

Donald Trump

USAs påtroppende president Donald Trump

Summers var finansminister under Bill Clinton og økonomisk rådgiver for Barack Obama, og sa i et intervju med Fox News i helgen at Trump kan stå bak den neste finanskrisen, skriver Bloomberg News.

Også Dagens Næringsliv har omtalt saken.

Deregulering på enkelte områder, som finans, er enormt farlig. Hvem ønsker å gå tilbake til tiden med aggressiv utlånspraksis? Hvem ønsker seg tilbake til tiden med kraftig overbelånte banker?, sier Summers til nyhetskanalen.

Les også: USA-produksjon hett tema blant bilprodusenter

Ingen fan av Trump

Han er heller ingen stor fan av Trumps proteksjonistiske retorikk, som allerede har resultert i et kraftig fall for den meksikanske pesoen. Dette har igjen gitt produsenter i Mexico en ekstra fordel over de amerikanske.

Summers langer ut mot Trump i intervjuet med Fox News og sier at den nye presidentens planer om å kutte i bedriftsbeskatningen vil gjøre ulikhetene i USA enda større, i tillegg til å styrke dollaren, som på sikt vil kunne skade amerikanske eksportselskaper og deres ansatte.

Han er dog ikke bare negativ om Trumps planer, og støtter den foreslåtte storsatsingen på utbygging av infrastruktur i USA for å øke produktiviteten og veksten i økonomien.

Les også: Trump skaper håp og frykt i Golfstatene

Sammenlign forsikringer

Få tilbud - spar penger

Samle smålån

Få lavere rente på smålån og kredittgjeld.

Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Eksempel eff.rente 15,84%, 65000, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334

Start her
i samarbeid med Tjenestetorget

Sammenlign alle kredittkort i Norge

Kredittkort.com i samarbeid med Kredittkort.com

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden