Norge og Sverige starter salg av SAS-aksjer

Den norske og svenske staten starter salget av opp mot 19 millioner aksjer i flyselskapet SAS. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
Den norske og svenske staten starter salget av opp mot 19 millioner aksjer i flyselskapet SAS. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske og svenske staten starter salget av opp mot 19 millioner aksjer i flyselskapet SAS, tilsvarende 5,8 prosent av de utestående aksjene i selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det norske Nærings- og fiskeridepartementet som skal stå for salget på vegne av den norske og svenske staten, opplyser Sveriges regjering i en pressemelding onsdag kveld.

Fakta om SAS

• SAS ble etablert 1. august 1946 for å samle skandinaviske krefter i interkontinental flytrafikk til Nord- og Sør-Amerika.

• Bak konsortiet sto de nasjonale flyselskapene i Skandinavia, som i 1950 ble omdannet til holdingselskaper, og i 1996 ble til SAS Danmark, SAS Norge og SAS Sverige.

• Selskapet startet ruter til Europa og ble en pionér i å fly over Nordpolen. Under karismatiske Jan «Janne» Carlzsons storhetstid kåret bransjemagasinet Air Transport World SAS til verdens beste flyselskap i 2003.

• I 2001 ble SAS omgjort til ett stort aksjeselskap der den svenske stat eier 21,4 prosent, og den danske og norske stat 14,3 prosent hver. Private eier de resterende 50 prosentene av selskapet.

• Finanskrisen i 2008 førte til at de nasjonale selskapene ble slått sammen til en skandinavisk enhet året etter.

• Tiden etter har vært preget av økonomiske vanskeligheter med store underskudd, nødemisjoner, spareplaner og omstruktureringer.

• Selskapet har lenge vært kunngjort for salg, men ingen kjøpere har meldt seg.

• Onsdag 12. oktober opplyste de norske og svenske regjeringene at de starter salg av opp mot 19 millioner aksjer, tilsvarende 5,8 prosent av de utestående SAS-aksjene.

• SAS leverte i fjor et overraskende stort overskudd på 1,4 milliarder svenske kroner.

Eierskapet i SAS er fordelt mellom de skandinaviske statene og private aktører. Det kommende salget retter seg mot institusjonelle investorer og gjennomføres gjennom en såkalt akselerert auksjon.

– Vi har ingen kommentar til denne pressemeldingen nå, sier kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og fiskeridepartementet til NTB.

– Rett pris til rett tid

Den norske regjeringen bekreftet imidlertid salgsplanene i en pressemelding kort tid etter Sveriges regjering onsdag kveld.

Regjeringen har siden 2011 hatt fullmakt fra Stortinget til å selge seg ut av SAS, men verken næringsminister Monica Mæland (H) eller hennes forgjenger Trond Giske (Ap) har så langt benyttet seg av fullmakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utgangspunktet er at vi ikke har hastverk med å selge SAS. Vi skal gjøre ting fordi det er riktig, på vegne av fellesskapet. Det handler om rett pris til rett tidspunkt. Men skjer det noe som er riktig for oss og selskapet, så gjør vi det, sa Mæland til NTB i juli.

– Jeg opplever at det er en tverrpolitisk enighet om at det ikke finnes argumenter for at staten skal eie aksjer i et flyselskap, sa Mæland i det samme intervjuet.

Ikke langsiktig eier

Samtidig sa næringsministerens svenske sosialdemokratiske kollega Michael Damberg følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den svenske staten er ikke en langsiktig eier i SAS, og vi har tillatelse fra Riksdagen til å selge deler eller hele porteføljen. Men vi har ikke fått noen seriøse tilbud på bordet. Det er ikke et aktuelt spørsmål nå. Skulle det dukke opp noe, får vi vurdere.

Den danske regjeringen har tidligere sagt seg rede til å selge sine SAS-aksjer, men finansminister Claus Hjort Fredriksen sa i sommer i en kommentar til de skandinaviske nyhetsbyråene at han avventer en gjennomgang av statlig eierskap før han forholder seg aktivt til eierskapet i SAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil tjene på å selge

Ifølge Sveriges regjering dreier det seg om såkalte stamaksjer, eller ordinære aksjer som ofte omtales som A-aksjer.

De minste ordrene og tildelinger er besluttet å være et antall aksjer som tilsvarer 100.000 svenske kroner.

Salget starter opp umiddelbart etter at pressemeldingen ble publisert onsdag kveld, opplyses det. Prissettingen og tildelingen i salget kommer til å skje i svenske kroner og levering av aksjer registrert i det svenske Euroclear-systemet ventes å finne sted mandag 17. oktober.

Både den norske og svenske staten vurder at SAS på lang sikt vil tjene på en endret eierskapsstruktur som vil medføre et redusert statlig eierskap. De to landenes regjeringene opplyser at transaksjonen er et første skritt på veien i en gradvis og ansvarlig avhendelse av den svenske og norske statens eierskap i flyselskapet.