Oljeprisen passerte 49 dollar fatet

Oljeplattformer på Soroush-feltet i den iranske delen av Persiabukta. Foto: Reuters / NTB scanpix
Oljeplattformer på Soroush-feltet i den iranske delen av Persiabukta. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på nordsjøolje passerte natt til torsdag 49 dollar fatet. Analytikere venter at prisene kan havne på mellom 50 og 60 dollar fatet etter at OPEC onsdag besluttet å kutte produksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom natten steg oljeprisen med 6 prosent. Ved 2-tiden nådde prisen på nordsjøolje 49,05 dollar fatet. Prisen falt torsdag formiddag til 47,99 dollar fatet. Det er likevel fortsatt langt over de rundt 46 dollarene den lå på i forkant av møtet onsdag.

For amerikansk lettolje var utviklingen tilsvarende, med en topp på 47,40 dollar fatet. Stigende oljepris bidro også til å løfte energiaksjer, og dermed også toneangivende børser.

November-møte

OPECs oljekutt anslås til mellom 240.000 og 740.000 fat daglig. OPEC-landenes samlede oljeproduksjon skal være på mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag. Detaljer om hvor store kutt hvert medlemsland skal ta, blir klare på OPEC-møtet i Wien 30. november.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih sier at produksjonen i Iran, Libya og Nigeria ikke skal omfattes, så lenge disse landene holder produksjonen på et «meningsfylt nivå».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NSB må kutte 300 ansatte

Flere årsaker

Årsaken til OPEC-enigheten er sammensatt, mener oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets.

– For det første har Iran allerede økt produksjonen sin mye til nå i år etter at sanksjonene mot landet ble fjernet, så landet er nå nærmere sitt produksjonsmål på 4 millioner fat per dag. For det andre har oljeprisen blitt liggende lavere lenger som følge av at etterspørselen etter olje i store oljekonsumerende land som Kina og India har begynt å vise svakhetstegn, sier Saltvedt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fremdeles flommer det ut med olje fra oljeprodusenter utenfor OPEC, som Russland, der man har nådd et rekordhøyt produksjonsnivå, samt Canada og Norge, slik at prosessen med å få markedet i balanse og å få opp oljeprisene har tatt mye lengre tid enn ventet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det tredje er det nå noen nye som sitter ved roret og styrer oljestrategien i Saudi-Arabia, og dette kan også ha hatt en effekt, sier Saltvedt.

Les også: Helrød mandag på Oslo Børs

Iran

Iran har økt produksjonen mye, med grønt lys fra OPEC fordi Iran i mange år har vært underlagt sanksjoner og må gjenoppbygge økonomien. Vedtaket om et samlet OPEC-kutt nå er derfor ikke alene et forsøk på å bremse Iran, mener Saltvedt.

– Det viktigste målet nå er å fremskynde prosessen med å få markedet i balanse og dermed få oljeprisen opp. Det er liten tvil om at oljeprisen har falt langt mer enn hva Saudi-Arabia hadde ventet, at ikke-OPEC-produsentene, spesielt skiferprodusenter, har vært mer resistente mot lavere oljepriser på kort sikt enn hva OPEC ventet, og at prisene har blitt liggende lavere lengre enn ventet, sier Saltvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiferolje

Produksjonen av amerikansk skiferolje det siste året har falt betydelig.

– Høyere oljepris vil lokke skiferprodusenter ganske fort tilbake til markedet, særlig hvis oljeprisen stabiliserer seg på over 60 dollar fatet, tror hun.

Det vil igjen føre til betraktelig økt amerikansk skiferproduksjon, som igjen vil legge lokk på oljeprisoppgangen på mellomlang sikt, forklarer oljeanalytikeren.

– Jeg tror OPEC har innsett at de har mistet noe av kontrollen på oljemarkedet på grunn av den fleksible skiferproduksjonen, sier Saltvedt.

Les også: Over 300 oljeserviceansatte tas ut i streik