Berge Gerdt Larsen frikjent for økonomisk kriminalitet

Investoren Berge Gerdt Larsen fotografert da saken ble behandlet i Bergen tingrett. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Investoren Berge Gerdt Larsen fotografert da saken ble behandlet i Bergen tingrett. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forretningsmannen Berge Gerdt Larsen (63) fra Bergen er i lagmannsretten frifunnet for omfattende økonomisk kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Bergen tingrett lød dommen på fem års fengsel, hvorav halvparten betinget.

Det var dissens blant dommerne i Gulating lagmannsrett, skriver Bergens Tidende. Et flertall på seks av sju gikk for frifinnelse.

Åtte måneder i retten

Saken, som blant annet omfatter grov økonomisk utroskap og brudd på ligningsloven, har vært behandlet i lagmannsretten i åtte måneder fra oktober 2015. Fra retten ble hevet, har det tatt tre og en halv måned før dommen forelå.

I tingretten valgte Berge Gerdt Larsen å ikke forklare seg, etter at han heller ikke lot seg avhøre av politiet. I lagmannsretten snakket han, men benyttet seg av retten til ikke å svare på spørsmål fra aktoratet. Retten mener det var uheldig.

Tidligere styreleder

Politiet har etterforsket den tidligere styrelederen og hovedaksjonæren i oljeselskapet DNO i over ti år. Påtalemyndigheten har stått fast ved at Larsen tappet selskapet Larsen Oil & Gas for over 20,5 millioner kroner. Det skal han ha gjort ved å selge aksjer til underpris. Ifølge tiltalen hadde Berge Gerdt Larsen en skjult utenlandsformue på minst 645 millioner kroner.

Et avgjørende spørsmål i saken har vært fastsettelsen av verdien på aksjene. Der faller flertallet ned på at den tiltalte investoren ikke betalte underpris – «også under hensyntaken av at også tvil om verdien skal komme tiltalte til gode».

Personvernpolicy