Apple slapp unna med 0,005 prosent skatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apples datterselskap i Irland sendte overskuddet videre til et «hovedkontor» som verken hadde ansatte eller adresse. Slik slapp selskapet unna med en skattesats på ned mot 0,005 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er beskrivelsen som EU-kommisjonen gir av Apples virksomhet i Irland.

EU-kommisjonen konkluderer med at irene har krevd så lite skatt fra Apple at det utgjør ulovlig statsstøtte. Grunnen er at det amerikanske selskapet har fått en skattefordel som ikke er tilgjengelig for andre selskaper.

Konsekvensen er straffeskatt på opp mot 13 milliarder euro, pluss renter. Det tilsvarer rundt 120 milliarder kroner.

– Denne avgjørelsen sender et klart signal. Medlemsstatene kan ikke gi urettmessige skattefordeler til utvalgte selskaper, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Les også: Skottland har større underskudd enn Hellas

Hovedkontor uten kontorer

Skattekravet gjelder for årene fra 2003 til 2014. I løpet av denne perioden falt den effektive skattesatsen for Apples irske datterselskapet Apple Sales International gradvis fra 1 prosent til 0,005 prosent, ifølge EUs beregninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple Sales International er selskapet som står oppført som selger når man kjøper Apple-produkter som Mac, iPhone eller iPad i Europa, Midtøsten, Afrika og India. Men det spesielle med skatteavtalene som Apple har hatt med Irland, er ifølge EU-kommisjonen at Irland har tillatt Apple å overføre store deler av overskuddet fra Apple Sales International til et «hovedkontor» som ikke er registrert i noe land, som ikke har egne lokaler, og som ikke har noen ansatte. Den eneste aktiviteten har vært sporadiske styremøter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette hovedkontoret har ingen land krevd skatt fra. Nettopp derfor er skattesatsen i Irland blitt kunstig lav, ifølge Vestager.

En lignende ordning skal også ha eksistert for Apple Operations Europe, et annet datterselskap som Apple har opprettet i Irland.

Varsler anke

Det er nå Irland selv som får ansvar for å kreve inn straffeskatten. Men irene vil ikke ha pengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne avgjørelsen gir meg ikke noe annet valg enn å be regjeringen om tillatelse til å anke, sier Irlands finansminister Michael Noonan.

– Det er nødvendig for å forsvare integriteten til vårt skattesystem, for å gi næringslivet trygghet i skattespørsmål, og for å utfordre innblandingen i suverene medlemslands skattepolitikk gjennom EUs regler om statsstøtte, sier han.

Også Apple varsler en anke og spår at EU-kommisjonens avgjørelse i saken til slutt vil falle i retten.

– Denne avgjørelsen er et hardt slag mot medlemslandenes selvråderett i skattesaker i EU, advarer Apple-sjef Tim Cook.

Stemmer: Flere må regne med å ha gjeld inn i alderdommen

USA provosert

Skattesaken har også provosert USA, som nå kritiserer EU-kommisjonen kraftig for det amerikanerne mener er urettferdig behandling av Apple.

USA har beskyldt EU-kommisjonen for å gå spesielt etter amerikanske selskaper og opptre som en overnasjonal skattefut som krenker den retten selskaper og enkeltland har til å inngå avtaler seg imellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestager har på sin side forsvart seg med at også europeiske selskaper har fått smake på pisken når medlemsland har gitt dem for gode skattevilkår.

Det er ikke som i den danske dogmefilmen «Festen», der valget står mellom en gul og en grønn tale, sier hun. Loven er lik for alle.

– Det har ikke vært opp til meg å velge. Denne avgjørelsen følger av faktum i saken.

Les også:

Sikkerhetsfeil oppdaget i Apple-produkter

Apple tjener stadig mindre på salg av iPhone

Apples skatt i EU:

* IT-giganten Apples hovedkontor i Europa ligger i Irland.

* EU-kommisjonen har fått laget en 130 sider lang rapport som konkluderer med at Irland har gitt statsstøtte til Apple. Bakgrunnen er at selskapet har fått en lav skattesats som ikke har vært tilgjengelig for andre selskaper, noe som strider mot EU-reglene.

* Irland blir derfor pålagt å kreve inn pengene. Beløpet er på 13 milliarder euro, vel 120 milliarder norske kroner, og gjelder for perioden fra 2003 til 2014.