Meny

Tysk minister: – TTIP-forhandlingene har brutt sammen

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA har i realiteten brutt sammen, mener Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel.

Gabriel, som også er visestatsminister i Tyskland, viser til at det er gjort liten eller ingen fremgang i forhandlingene om den såkalte TTIP-avtalen de siste årene.

– Etter min mening har forhandlingene med USA i virkeligheten brutt sammen, selv om ingen innrømmer det, sier Gabriel.

I løpet av de siste 14 forhandlingsrundene er det ikke oppnådd enighet om noen av de 27 kapitlene som det forhandles om, påpeker Gabriel.

Les også:  – USA prøver å presse EU til å fjerne miljøregler i TTIP-forhandlingene

Forhandlingene om TTIP-avtalen ble innledet i 2013, og målsettingen er å fjerne toll og etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data gjennom dannelsen av verdens største frihandelsområde.

Motstanderne av avtalen mener store multinasjonale selskaper kan få for mye makt på bekostning av demokratisk valgte myndigheter.

Les også:   USA truer EUs bileksport hvis ikke TTIP-avtale gir friere adgang for landbruksvarer til EU

I Europa er det bekymring for at avtalen kan utvanne regler knyttet til helse, miljø og forbrukersikkerhet.

Kritikere i USA frykter at mer frihandel vil føre til tap av arbeidsplasser, og både demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og republikanernes kandidat Donald Trump er motstandere av TTIP-avtalen.

Les også: 

Merkel og Obama vil ha TTIP - ny rapport: Bare risiko, ingen fordel

– TTIP kan vekke til live norsk EU-debatt

Svensk EU-kommissær vil opprette TTIP-domstol for multinasjonale selskaper

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus