Alle de tiltale i Yara-saken nektet straffskyld

Ifølge tiltalen skal Yara på 2000-tallet ha utbetalt til sammen 2,5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya, samt til sønnen til en høytstående indisk tjenestemann, i forbindelse med at selskapet forhandlet om gjødselproduksjon i de to landene. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Ifølge tiltalen skal Yara på 2000-tallet ha utbetalt til sammen 2,5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya, samt til sønnen til en høytstående indisk tjenestemann, i forbindelse med at selskapet forhandlet om gjødselproduksjon i de to landene. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De tidligere Yara-toppene som er tiltalt for korrupsjon, nektet alle straffskyld da den nærmere fire måneder lange ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yara-saken ble omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak noensinne da rettssaken gikk for Oslo tingrett i over to og en halv måned vinteren 2015. Fire tidligere toppledere, inkludert tidligere konsernsjef Thorleif Enger, sto tiltalt for grov korrupsjon i Libya og India. Alle de fire anket.

Behandlingen i Borgarting lagmannsrett startet tirsdag. De fire tiltalte nektet nok en gang straffskyld, skriver Dagbladet.

Dømt i tingretten

I tingretten ble Enger, samt tidligere juridisk direktør Ken Wallace og tidligere konserndirektør Tor Holba, dømt for begge forholdene, mens tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, ble dømt for India-forholdet, men frikjent i Libya-saken. Enger fikk strengest straff med tre års fengsel, mens de tre medtiltalte fikk mellom to og to og et halvt års fengsel.

Engers forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, uttalte nylig til NTB at det vil bli fremlagt flere nye bevis i lagmannsretten.

– Det dreier seg blant annet om flere sentrale vitner som ikke ble hørt sist, noe som gjør at saken blir bedre opplyst, sa hun.

Til Gaddafis sønn

Ifølge tiltalen skal Yara på 2000-tallet ha utbetalt til sammen 2,5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya samt til sønnen til en høytstående indisk tjenestemann. Det skjedde i forbindelse med at selskapet forhandlet om gjødselproduksjon i de to landene. Det skal også ha blitt inngått avtaler om honorarer på titalls millioner kroner.

Dette var i realiteten bestikkelser som utgjorde «utilbørlige fordeler» for mottakerne, ifølge tingrettsdommen, som kalte sakene «eksempler på klassisk korrupsjon».

Yara-saken:

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse og tok ut tiltale. Fire personer i den tidligere toppledelsen, inkludert konsernsjef Thorleif Enger, ble i fjor sommer dømt til mellom to og tre års fengsel for forholdene.

* Både de fire tiltalte og påtalemyndigheten anket saken. Ankesaken startet 23. august i Borgarting lagmannsrett, og det er satt av tid fram til 16. desember til saken.

Personvernpolicy