Norgeshistoriens største korrupsjonssak i retten igjen

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble i fjor, sammen med tre tidligere Yara-direktører, dømt i Oslo tingrett for grov korrupsjon i Libya og India. De fire nekter straffskyld. Ankesaken starter tirsdag i Borgarting lagmannsrett. Her fra en konferanse i Oslo i 2008.
Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble i fjor, sammen med tre tidligere Yara-direktører, dømt i Oslo tingrett for grov korrupsjon i Libya og India. De fire nekter straffskyld. Ankesaken starter tirsdag i Borgarting lagmannsrett. Her fra en konferanse i Oslo i 2008. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det ble kalt historisk da fire tidligere toppsjefer i gjødselselskapet Yara i fjor sommer ble dømt til flere års fengsel for grov korrupsjon. Denne uken starter ankesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yara-saken ble omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak noensinne, da rettssaken gikk for Oslo tingrett i over to og en halv måned vinteren 2015.

Fire tidligere toppledere, inkludert tidligere konsernsjef Thorleif Enger, sto tiltalt for grov korrupsjon i Libya og India.

I tingretten ble Enger, samt tidligere juridisk direktør Ken Wallace og tidligere konserndirektør Tor Holba, dømt for begge forholdene, mens tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, ble dømt for India-forholdet, men frikjent i Libya-saken.

Enger fikk strengest straff med tre års fengsel, mens de tre medtiltalte fikk mellom to og to og et halvt års fengsel.

Alle anket

Alle fire nekter straffskyld og anket saken. Også påtalemyndigheten anket – både straffeutmålingen og frifinnelsen av Daniel Clauw for Libya-forholdet.

Aktor, Marianne Djupesland i Økokrim, ba opprinnelig tingretten om seks års fengsel for Enger og Clauw, sju års fengsel for Wallace og tre års fengsel for Holba.

Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett, og den vil pågå helt fram til midten av desember.

Thorleif Enger var administrerende direktør for gjødsels- og kjemikalieselskapet Yara fra 2004 til 2008. Han satt også som toppsjef i en årrekke i Hydro Agri, forløperen til Yara.

I tingrettsdommen heter det at Enger «ga sin godkjennelse til at personer i hans lederteam begikk korrupsjon og viste dermed at korrupsjon var akseptert i Yara».

Nye bevis

I retten avviste Enger anklagene og nektet for å ha visst om eller gitt sin tilslutning til bestikkelser.

Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs sier det vil bli fremlagt flere nye bevis i lagmannsretten.

– Det dreier seg blant annet om flere sentrale vitner som ikke ble hørt sist, noe som gjør at saken blir bedre opplyst, sier hun til NTB.

Hun sier Enger er innstilt på en ny, belastende rettssak fordi han mener han fikk en uriktig dom i tingretten.

– Vi mener det er flere grunnlag for frifinnelse, både med hensyn til hva som helt faktisk har skjedd, og hva han faktisk har fått kunnskap om, sier Andenæs.

– Klassisk korrupsjon

Ifølge tiltalen skal Yara på 2000-tallet ha utbetalt til sammen 2,5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya, samt til sønnen til en høytstående indisk tjenestemann, i forbindelse med at selskapet forhandlet om gjødselproduksjon i de to landene.

Det skal også ha blitt inngått avtaler om honorarer på flere titalls millioner kroner.

Dette var i realiteten bestikkelser som utgjorde «utilbørlige fordeler» for mottakerne, ifølge tingrettsdommen, som kalte sakene «eksempler på klassisk korrupsjon».

– Retten sender et viktig signal om at også topplederen må regne med å stå strafferettslig ansvarlig når det brukes bestikkelser i selskapet, og at det ikke er nok å ha fine anti-korrupsjonsprogrammer hvis selv ikke lederne følger disse reglene, uttalte førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB da dommen falt.

Yara-saken:

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse, og tok ut tiltale. Fire personer i den tidligere toppledelsen, inkludert konsernsjef Thorleif Enger, ble i fjor sommer dømt til mellom to og tre års fengsel for forholdene.

*Både de fire dømte og påtalemyndigheten anket saken. Ankesaken starter 23. august i Borgarting lagmannsrett. Det er satt av tid fram til 16. desember til saken.

Personvernpolicy