Meny

Utbytterekord på Oslo Børs

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapene på Oslo Børs betalte ut rekordhøye 358,6 milliarder kroner i utbytte i fjor. Det var ny rekord og 8,8 prosent mer enn året før.

Økningen kom til tross for at oljekrisen preget deler av fjoråret, skriver Klassekampen. Etter at utbetalingen av utbytte falt kraftig etter finanskrisen i 2008, har Oslo Børs opplevd flere år med økende utbytte. Siden 2011 har de samlede utbetalingene steget med 84 prosent.

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener utbytterekorden viser «Forskjells-Norge i et nøtteskall».

– Samtidig som vi har hatt moderasjon og lav lønnsvekst de siste årene, er det utbyttefest på toppen. Regjeringen og andre sier hele tida at det skal lønne seg å jobbe, men tallene viser at det som virkelig lønner seg er å eie, og å arve, sier Sneve Martinussen. Gjennomsnittslønnen økte med 2,6 prosent, og siden 2011 har lønnsveksten vært på 13,6 prosent.

Svein Flåtten (H), som er nestleder i Stortingets finanskomité, velger en mer positiv innfallsvinkel når han skal kommentere utbytterekorden.

– Min overskrift er at man kan se dette som et optimistisk tegn, i tråd med at ledigheten faller litt og at indeksen i industrien går riktig vei. Vi får lete etter optimistiske nyheter i landskapet vi er i, sier Flåtten til avisen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus