Børsen skjøt fart igjen etter brexit-baluba

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Børsene i London, Frankfurt og Oslo føk til værs da de åpnet tirsdag, etter kraftige aksjefall i kjølvannet av britenes EU-avstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter åpningen hadde britiske, tyske og franske aksjer steget over 2 prosent. Også i Oslo pekte pilene oppover, og her steg hovedindeksen 1,7 prosent i løpet av fem minutter.

Stockholm-børsen gikk opp 2,2 prosent. Svenske aksjer falt hele 7,8 prosent mandag, den første dagen børsen i den svenske hovedstaden var åpen etter EU-avstemningen.

Litt utpå formiddagen var bildet fortsatt omtrent det samme. Også oljeprisen steg, og det britiske pundet styrket seg mot dollar, etter en voldsom som følge av britenes nei til EU i forrige uke.

Rykter om mer stimuli

I Japan begynte tirsdagen med børsfall, men utviklingen snudde etter hvert. Da Tokyo-børsen stengte, hadde Nikkei-indeksen steget 0,1 prosent til 15.323,14 poeng.

Utviklingen i Kina var mer blandet. Shanghai-børsen hadde steget 0,6 prosent da handelen var over, mens den viktigste indeksen i Hongkong sank 0,3 prosent i løpet av dagen.

En av forklaringene på at situasjonen har stabilisert seg, er rykter om at flere lands myndigheter eller sentralbanker kan trå til med nye tiltak for å stimulere økonomien.

Om børsnedgangen virkelig er over for denne gang, er usikkert. Analytiker Connor Campbell fra selskapet Spreadex mener det kan være snakk om et midlertidig pusterom før børsene igjen rutsjer nedoverbakke.

– Kaos råder fortsatt

– Kaoset som oppsto fredag, er på ingen måte borte. Storbritannia har fortsatt ingen ny statsminister, i Labour-partiet er det full forvirring, og selve prosessen med å forlate EU har ikke engang begynt.

På børsen i London ble særlig de store finansselskapene hardt rammet av avstemningsresultatet. Barclays og Royal Bank of Scotland mistet om lag 30 prosent av markedsverdien fra fredag morgen til mandag ettermiddag.

Men også for storbankene så det lysere ut tirsdag, og Barclays steg 4,6 prosent da børsen åpnet.

Personvernpolicy