Islands president: – Brexit er gode nyheter for Norge

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson mener Norge og Island på en helt ny måte kan samarbeide for at brexit skal tjene oss. Se video.

Ólafur Ragnar Grímsson, Islands president gjennom 20 år, deler ikke uroen mange føler etter britenes nei til EU. – Dette er gode nyheter for vår del av verden, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette endrer fundamentalt den geopolitiske situasjonen i vår del av verden. De nordatlantiske nabolandene får en ny rolle: Når Storbritannia forlater EU, vil vi se et triangel som dekker en stor del av kloden: Grønland, Island, Færøyene, Norge – og nå Storbritannia. Det er bare å se på en globus, så ser en det, sier Grímsson til Klassekampen.

Han fremholder at nordområdene bare blir viktigere og viktigere.

– Arktis, eller det høye nord, får en stadig mer sentral rolle. Det handler om handel, diplomati, råvarer og flere andre felt. Vi blir ikke bare viktigere i en europeisk kontekst, men i en global sammenheng, sier den erfarne statslederen.

Han mener brexit skaper en sjanse våre land ikke har råd til å la gå fra seg.

– Avgjørelsen britene tok, skaper et momentum, og vi må sørge for å skape et system for tett samarbeid, mener den islandske presidenten.

Les også: Warren om «brexit»: Markedet derimot fungerte som det skulle

EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

Milliontap for Norwegian etter brexit

Hollande: Brexit berører hele verden

Personvernpolicy