Verdens ledere vil skape vekst, men er uenige om hvordan

<p>EU-president Donald Tusk (t.v.), Italias statsminister Matteo Renzi, Tysklands statsminister Angela Merkel, USAs president Barack Obama, Japans statsminister Shinzo Abe, Frankrikes president François Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron, Canadas statsminister Justin Trudeau and EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker stilte opp for det tradisjonelle familiebildet under G7-toppmøtet i Japan. Foto: Reuters / NTB scanpix</p>
EU-president Donald Tusk (t.v.), Italias statsminister Matteo Renzi, Tysklands statsminister Angela Merkel, USAs president Barack Obama, Japans statsminister Shinzo Abe, Frankrikes president François Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron, Canadas statsminister Justin Trudeau and EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker stilte opp for det tradisjonelle familiebildet under G7-toppmøtet i Japan. Foto: Reuters / NTB scanpix

G7-landene er enige om at det haster å få fart på verdensøkonomien, men de har ingen felles strategi og er heller ikke enige om hvor alvorlig situasjonen er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Global vekst er vår viktigste prioritet, het det i en uttalelse på slutten av det to dager lange G7-møtet i fjellregionen Ise-Shima i Japan, der lederne fra USA, Tyskland, Japan, Storbritannia, Italia, Frankrike og Canada drøftet verdensøkonomi, sikkerhetsspørsmål og flyktningkrise.

Lederne er enige om at den globale økonomien seiler i motvind, og at det kan bli verre, spesielt hvis britene bestemmer seg for å forlate EU.

– Samtidig som vi tar hensyn til omstendighetene i enkeltland, forplikter vi oss til å samarbeide for å styrke den økonomiske politikken og iverksette en mer effektiv kombinasjon av politiske tiltak for raskt å oppnå kraftig, balansert og bærekraftig vekst, heter det i den felles uttalelsen, der lederne også lover at veksten skal være «inkluderende» og gi mange jobber.

Les også: Klimaendringer kan gjøre 100 millioner flere fattige

Uenighet

Men bak den noe anstrengte enigheten skjuler det seg ifølge nyhetsbyrået AFP betydelig uenighet om hvor alvorlig situasjonen egentlig er.

I en plenumsdebatt argumenterte Japans statsminister Shinzo Abe for at det er fare for «krise» i verdensøkonomien og sammenlignet situasjonen med den som rådet sist gang Japan var vertskap for et G7-toppmøte, i 2008, bare måneder før sammenbruddet i den amerikanske storbanken Lehman Brothers.

Ifølge en japansk tjenestemann stilte én av lederne spørsmål ved Abes bruk av ordet krise, og den lederen var Tysklands statsminister Angela Merkel, ifølge den japanske avisen Asahi Shimbun.

Merkel har gang på gang tatt avstand fra ideen om at verdens største industriland bør bruke mer penger for å komme seg ut av krisen. Hun står i stedet for en linje der gjeldsnedbetaling må prioriteres, noe som ikke minst reflekterer linjen EU har ført i kriserammede land som Hellas og Spania.

I andre land, som USA, har tilnærmingen vært annerledes. Der har sentralbanken Federal Reserve startet seddelpressen for å få fart på økonomien.

Les også: Verdensbanken: Færre lever i ekstrem fattigdom

Flyktningkrise

Lederne er også bekymret flyktningkrisen i Europa, som omtales som en global utfordring.

– Dette er et problem hele verden må håndtere. Vi forplikter oss til å øke bistanden for å svare på de umiddelbare og langsiktige behovene flyktningene og andre fordrevne har, samt samfunnene som tar imot dem, heter det i sluttuttalelsen.

Et annet tema som skaper bekymring, er den stadig mer anspente situasjonen i Sør-Kinahavet og Øst-Kinahavet. G7-toppene oppfordrer til fredelig håndtering og løsning av uenigheter i regionen.

Kina driver en ekspansiv politikk i området og har bygget flystriper på kunstige øyer konstruert på rev. Uttalelsen nevner likevel ikke Kina eller andre, men oppfordrer generelt til å respektere fri ferdsel til havs og i luften.

Omtrent samtidig som G7-lederne avsluttet sitt møte, kom en påminnelse om en annen spent situasjon i Asia; Sør-Korea avfyrte varselskudd mot en nordkoreanske patruljebåt som hadde krenket delelinjen mellom de to landene, en delelinje nord ikke anerkjenner.

Les også: Obama: – Det europeiske samholdet er presset

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus