Tidligere Telenor-direktører sier nei til høring

Da kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt høring om Vimpelcom-saken i fjor, stilte daværende juridisk direktør Pål Wien Espen, konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser. Til fredagens høring har førstnevnte takket nei, mens de to tidligere Telenor-toppene Baksaas og Aaser stiller.
Da kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt høring om Vimpelcom-saken i fjor, stilte daværende juridisk direktør Pål Wien Espen, konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser. Til fredagens høring har førstnevnte takket nei, mens de to tidligere Telenor-toppene Baksaas og Aaser stiller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De tidligere direktørene Pål Wien Espen og Richard Olav Aa, som begge forlot Telenor etter granskingen av selskapets eierskap i Vimpelcom, stiller ikke i stortingshøringen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart onsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Fra før har også Telenor-direktør Ole Bjørn Sjulstad, som satt i Vimpelcom-styret, takket nei til å delta i den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Angrep på komiteen

I en pressemelding som er sendt via PR-agent Morten Woldsdal, går Espen til angrep på politikerne:

«Fremtredende medlemmer av komiteen har etter offentliggjøring av Deloitte-rapporten, gitt inntrykk av at det er gjort forsøk på å skjule korrupsjon i Vimpelcom. Det er nå gått så langt at det skapes innrykk av at Telenor har løyet for å skjule slik korrupsjon. Dette er fullstendig uten rot i virkeligheten», uttaler han.

Slår tilbake

Espen og Aa ble suspendert under den interne granskingen i fjor, og sluttet i Telenor da granskingsrapporten fra revisjonsfirmaet Deloitte ble lagt fram.

Men ifølge Espen er konklusjonen i rapporten langt fra alvorlig:

«Konklusjonene i Deloittes rapport betegnes av enkelte som svært alvorlige. Deloitte konkluderer etter et halvt års omfattende gransking med at intet ulovlig er skjedd, at ingen i Telenor har vært involvert i korrupsjon, samt at selskapets regler og systemer ikke er brutt. At dette er svært alvorlig, er for meg vanskelig å forstå», skriver han.

Les også: Regjeringen fikk bekymringsmelding om Telenor-eid selskap i Bangladesh

– Har bidratt

At han ikke vil delta i høringen, handler ifølge Espen ikke om å ville holde noe skjult:

«Dette handler fra min side verken om hemmelighold, eller om å ikke ville bidra til å opplyse saken. Jeg har på alle måter sørget for at Telenor har bistått etterforskende myndigheter på en god måte, noe selskapet også er blitt berømmet for. Jeg har dessuten stilt meg fullt ut til disposisjon for Deloitte i deres gjennomgang», skriver han i pressemeldingen.

Les også: To direktører går av i Telenor

Ut av tenkeboksen

Aa sa tidligere denne uken at han ville stille til høring dersom han fikk «avklart visse forhold» med Telenor ASA rundt konfidensialitet. Nå foreligger konklusjonen. I en epost til komiteen skriver han onsdag følgende, ifølge DN:

«Som varslet har jeg vurdert videre spørsmålet om å delta i høringen. Basert på en samlet vurdering av situasjonen har jeg konkludert med å takke nei til invitasjonen om å delta i høringen».

Også Aa understreker at han har bidratt til å belyse saken overfor Deloitte.

Les også: Telenor har varslet Økokrim om to nye saker

Baksaas stiller

Tidligere denne uken ble det klart at de tidligere Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser begge har takket ja til å stille i Telenor-høringen på Stortinget fredag.

Temaet for høringen er Næringsdepartementets eierhåndtering knyttet til korrupsjonssaken i Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent. Både næringsminister Monica Mæland (H) og tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) er blant dem som stiller i høringen.

Vimpelcom har erkjent å ha betalt nesten 1 milliard kroner i bestikkelser til postboksselskapet Takilant i Usbekistan i bytte mot lukrative telelisenser. I februar aksepterte selskapet en bot på om lag 6 milliarder kroner.

ABC Nyheter er eid av ABC Startsiden A/S hvor Telenor er majoritetseier.

Personvernpolicy