Hellas unngår kollaps – igjen

<p>Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos under møtet i Brussel. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)</p>
Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos under møtet i Brussel. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)

Hellas får godkjent sårt tiltrengte låneutbetalinger og unngår nok en gang fullt sammenbrudd. Men mest av alt håper landet på lettelser i gjeldsbyrden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok elleve timer med forhandlinger, men like før klokken 2 natt til onsdag ga de 19 eurolandene grønt lys for nye utbetalinger til grekerne fra landets 86 milliarder euro store kriselån.

Den første utbetalingen på 7,5 milliarder euro skjer i juni, og dermed unngår Hellas å bli kastet ut i ny akutt krise. I juli forfaller nemlig over 3 milliarder euro i avdrag til betaling, og landet sliter allerede med å dekke inn daglige utgifter.

De neste 2,5 milliarder euroene kommer i september for å holde grekerne flytende utover høsten.

– Det er et viktig skritt. Alle innså at vi trengte en avtale, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen i Brussel.

– Det styrker tilliten mellom oss, og derfor tilliten til eurosonen.

Les også: IMF ber euro-land holde samtaler med Hellas

Reformer

Hellas har vedtatt flere omstridte reformer og innstramminger for å innfri kravene fra kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet. Men det har tatt måneder å leve opp til vilkårene for nye utbetalinger.

Den greske statsgjelden er på hele 180 prosent av brutto nasjonal produkt, et nivå IMF mener ikke er bærekraftig. Diskusjonen om restrukturering av gjelden har derfor vært enda heftigere enn reformdebatten.

For å få et stadig mer skeptisk IMF til å være med på en ny avtale, var det også nødvendig å få på plass enighet om å lette gjeldsbyrden i fremtiden. Eurogruppen er enige om tiltak som skal fases inn gradvis, sier Dijsselbloem.

– Det var vanskelig. Vi ba grekerne om mye. IMF ba oss om mye, konkluderer han.

– Vi blir med, forutsatt at tiltakene gjør gjeldsbelastningen bærekraftig, sier IMFs Europa-direktør Poul Thomsen ifølge AFP og vil nå be IMF-styre godkjenne ny deltakelse.

Les også: Finnene hamrer løs på euro-en

Tysk skepsis

IMF har vært bekymret for at det hele ville kollapse dersom det ikke ble lagt inn en form for lettelser i gjelda. Uten omstrukturering frykter fondet at gjeldsgraden vil stige til 250 prosent innen 2060.

IMF har blant annet forslått endring i løpetid og bedre rentevilkår. Nå går eurolandene inn for å finne måter å «jevne betalingsprofilen ut på», som kan ende i slike tiltak. Tyskland er imidlertid svært skeptisk til betydelige endringer i vilkårene før låneprogrammet er ferdig i 2018.

Tyskerne har valg neste år, og nye bidrag til en skakkjørt gresk økonomi vil være vanskelige å selge hjemme. Eurosjefen understreker at gjelda uansett ikke kommer til å bli kuttet, men at landene nå åpner for lettelser.

Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos håper på sin side at landet med slike lettelser endelig kan komme seg ut av den onde sirkelen.

Les også: Tsipras: – Hellas vil ikke akseptere urimelige krav

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus