IMF: – Kraftig fall i veksten i Japan og Kina

Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror på fortsatt økonomisk vekst i Asia, men varsler en kraftig oppbremsing i Japan og Kina de neste to årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet forventer en oppsving i den hjemlige etterspørselen etter hvert som Asia henter seg inn etter svak global handel. Offentlige stimuleringstiltak, lavere råvarepriser og lav arbeidsledighet ventes å være noen av driverne for den regionale veksten, sa IMF da det la frem sine økonomiske utsikter for Asia og Stillehavsregionen tirsdag.

– Asia er fortsatt den mest dynamiske delen av verdensøkonomien, men vil fortsatt jobbe i motvind grunnet svakere innhenting for resten av verden, noe som svekker den globale handelen. Også endringer i Kina vil hemme veksten på kort sikt, heter det. Fondet oppfordrer blant annet til strukturelle reformer for å øke produktiviteten.

Siden forrige gang IMF kom med en rapport om fremtidsutsiktene i regionen, har oljeprisen falt og dratt med seg børsene nedover, markedene har blitt mer ustabile og det er dukket opp bekymringer for Kinas økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas økonomi er verdens nest største og en viktig drivkraft for global vekst. Den er ventet å vokse med 6,5 prosent i år og 6,2 prosent i 2017. Det er betydelig lavere enn fjorårets 6,9 prosent, og vekstanslaget for neste år er i den laveste enden av intervallet myndigheten ei Beijing har angitt. IMF advarer og sier oppbremsingen i Kina kan smitte over på andre land og sier regionen er blitt mer følsom for utviklingen i Kina.

Også den japanske økonomien er ventet å vokse saktere, blant annet som følge av en sterkere yen og mindre handel med Kina. Fondet har halvert vekstprognosen for Japan til en halv prosent i 2016 og tror den vil bremse opp ytterligere til 0,1 prosent. Landet strever med stor gjeld og en aldrende befolkning, i tillegg til at en varslet ny skatt på forbruk er ventet å virke negativt på veksten.