Meny

Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

En arbeider sjekker et oljerør på et anlegg i byen Kogalym i Sibir. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at OPEC mislyktes i å fryse oljeproduksjonen, er Saudi-Arabia og Russland i ordkrig om hvem som klarer å øke oljeproduksjonen mest.

Dersom landene gjør ordene om til handling, kan det potensielt føre til kraftig fall i oljeprisene.

Russland gjorde det onsdag klart at de er beredt til å øke oljeproduksjonen til historiske høyder. Beskjeden kommer som svar på at Saudi-Arabia i etterkant av de mislykkede møtene i oljekartellet OPEC har truet med å dumpe mer olje ut i markedet.

Les også:  Skatteinntektene fra olje er halvert

Russland, som ikke er OPEC-medlem, var delaktige på sidelinjen under helgens forhandlinger i Doha. Målet var å gå sammen om å stanse overproduksjonen av olje, men etter at samtalene strandet truet Saudi-Arabia med å gå motsatt vei og øke produksjonen med 2 millioner fat dagen til 12 millioner fat. Med en slik økning vil Saudi-Arabia passere Russland og bli verdens største oljeprodusent.

– Saudiaraberne har muligheten til å øke produksjonen betydelig. Men det har vi også, sa Russlands energiminister Alexander Novak til journalister under en energikonferanse i Moskva onsdag.

Les også:  Oljeproduksjonen økte og ligger over prognosen

Han sa at Russland «i teorien» kan øke produksjonen til 12 millioner eller til og med 13 millioner fat per dag, fra dagens rekordnivå på 11 millioner fat.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus