Mæland forventer DNB-svar mandag

Følg med direkte når DNB redegjør for sin rolle i etableringen av selskaper på Seychellene. Sendingen begynner klokken 15.
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNBs redegjørelse om avsløringene i de såkalte Panama Papers er ventet på næringsminister Monica Mælands (H) bord mandag. Hun forventer at styret finner ut hva som er skjedd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DNBs rolle i Panama-skandalen:

  • Aftenposten avslørte søndag 3. april at DNBs datterbank i Luxembourg har bistått kunder med å opprette 40 postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene i årene 2006 til 2015. Rundt 30 av selskapene var eid av nordmenn.
  • Opplysningene kommer fram i interne dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tak i. Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 medieorganisasjoner, deriblant Aftenposten.
  • Det er ikke dokumentert at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene.
  • DNB innrømte 7. april at de ikke ga riktig informasjon da næringsminister Monica Mæland i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser. Staten ved Mælands departement eier 34 prosent av banken.

Mæland vil ha svar på hvorfor det forekommer virksomhet som ikke burde skjedd, skriver Dagsavisen.

– Jeg forventer at styret gjør det de kan for å bringe alle fakta på bordet. At de finner ut hva som har skjedd. Hvem som har gjort hva, hvem som har visst hva, og hvorfor det er slik, sier statsråden.

Les også: DNB innrømmer å ha feilinformert Mæland

Gjennom den store, internasjonale dokumentlekkasjen er det avslørt at storbanken, gjennom et datterselskap i Luxembourg, har hjulpet kunder med å opprette 40 potsboksselskaper i Seychellene. Rundt 30 av selskapene var eid av nrodmenn.

Staten ved Mælands departement eier 34 prosent av banken, og Mæland vil ha klare svar fra styret.

Les også: To av tre mer negative til DNB etter Panama Papers

– Jeg forventer at vi får svar på de spørsmålene vi har stilt, og de opplysningene som har fremkommet i pressen, sier Mæland. DNB innrømmer at de ikke ga riktig informasjon da næringsministeren i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser.

DNB melder at de vil holde en pressekonferanse klokken 15 mandag ettermiddag forbindelse med at banken leverer sin redegjørelse om DNBs datterselskap i Luxembourgs rolle i etablering av selskaper på Seychellene.

Les også: Eva Joly: – DNB bør etterforskes