KrF om skatteparadis-saken: – En skam for DNB

Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er skammelig at DNB har hjulpet kunder til å opprette selskap i skatteparadiser, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen. Han får støtte fra SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier Syversen til NTB.

DNBs datterselskap DNB Luxembourg bisto i perioden 2006-2010 rundt 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene, en øygruppe nord for Madagaskar.

– Skatteparadis er en trussel mot velfungerende samfunn der alle bidrar. Norge som land arbeidet aktivt, bla i OECD, for å komme dette til livs, men vi har åpenbart en delvis statseid bank som motspiller. Det er dypt beklagelig, sier Syversen videre.

Bakgrunn: – DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Hjelp under finanskrisen

SVs Snorre Valen reagerer sterkt på at DNB har bidratt til å formidle kunder til skatteparadis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I samme periode som staten stilte opp med «gullkortet» for å hjelpe banker som DNB gjennom finanskrisen, satte banken opp kundeforhold i skatteparadis slik at penger kunne skippes ut av landet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Valen, som krever handling umiddelbart.

Flere tiltak

Han mener mye kan gjøres i forhandlingene om skattereform allerede denne uken. SV har flere forslag til tiltak.

– At alle statseide selskaper og fond trekkes ut av skatteparadis, herunder oljefondet, Norfund, Statoil og Telenor. Selskapsadvokaters taushetsplikt må også begrenses i spørsmål om bevisst skatteunndragelse, sier Valen.

I tillegg mener SV at det blant annet er nødvendig med et åpenhetskrav om skatteopplysninger i aksjonærregisteret og anbudsregler som gjør det mulig å velge bort leverandører som ikke er åpne om eierforhold.