KrF om skatteparadis-saken: – En skam for DNB

<p>Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)</p>
Hans Olav Syversen (KrF). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Det er skammelig at DNB har hjulpet kunder til å opprette selskap i skatteparadiser, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen. Han får støtte fra SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier Syversen til NTB.

DNBs datterselskap DNB Luxembourg bisto i perioden 2006-2010 rundt 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene, en øygruppe nord for Madagaskar.

– Skatteparadis er en trussel mot velfungerende samfunn der alle bidrar. Norge som land arbeidet aktivt, bla i OECD, for å komme dette til livs, men vi har åpenbart en delvis statseid bank som motspiller. Det er dypt beklagelig, sier Syversen videre.

Bakgrunn: – DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Hjelp under finanskrisen

SVs Snorre Valen reagerer sterkt på at DNB har bidratt til å formidle kunder til skatteparadis.

– I samme periode som staten stilte opp med «gullkortet» for å hjelpe banker som DNB gjennom finanskrisen, satte banken opp kundeforhold i skatteparadis slik at penger kunne skippes ut av landet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Valen, som krever handling umiddelbart.

Flere tiltak

Han mener mye kan gjøres i forhandlingene om skattereform allerede denne uken. SV har flere forslag til tiltak.

– At alle statseide selskaper og fond trekkes ut av skatteparadis, herunder oljefondet, Norfund, Statoil og Telenor. Selskapsadvokaters taushetsplikt må også begrenses i spørsmål om bevisst skatteunndragelse, sier Valen.

I tillegg mener SV at det blant annet er nødvendig med et åpenhetskrav om skatteopplysninger i aksjonærregisteret og anbudsregler som gjør det mulig å velge bort leverandører som ikke er åpne om eierforhold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus