Aftenposten: DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. Illustrasjonsfoto: Ints Kalnins (Reuters)
I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. Illustrasjonsfoto: Ints Kalnins (Reuters)

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. DNB angrer på praksisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panama papers:

  • Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje.
  • 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.
  • Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.
  • På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.
  • Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.

DNB i Luxembourg opprettet og administrerte 36 firmaer på Seychellene registrert på 45 norske kunder i årene 2006 til 2015, skriver Aftenposten.

DNB angrer på praksisen, og bestrider ikke de faktiske forholdene avisen avslører.

– Det å bli assosiert med den typen virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense , sier konserndirektør Tom Rathke, i DNB private banking til Aftenposten.

Stråmenn i styrer

Ifølge Aftenpostens opplysninger hadde selskapene bankkonto hos DNB Luxembourg. Samtidig leide banken inn stråmenn fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som styremedlemmer. Dermed ble de reelle eierne skjult. Likevel var dette organisert på en måte som gjorde at DNBs kunder hadde herredømme over pengene i selskapene.

Aftenposten har ikke grunnlag for å hevde at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene.

– Vi skulle ikke ha gjort dette for norske skatteytere. Ikke fordi kundene har gjort noe feil, men fordi konstruksjonen kunne brukes til å skjule formuer og inntekter i utlandet. Det tar vi selvkritikk på. Det skulle vi ikke ha gjort, sier Rathke.

– Bare hjelp til kundene

Opplysningene om DNBs kunder i skatteparadis kommer frem i interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 andre medieorganisasjoner.

Mossack Fonseca har besvart ICIJs spørsmål med å si at «vårt firma har aldri vært beskyldt eller straffeforfulgt for ulovlige handlinger.» Talsmann Carlos Sousa sier at de «bare hjelper kunder med å opprette selskaper».

Aftenposten har sendt advokatfirmaet en rekke spørsmål om samarbeidet med DNB, uten at disse har blitt besvart.

Statsledere og politikere skjuler milliarder

En rekke tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter skjuler store verdier i skatteparadiser, viser dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

En internasjonal gruppe gravejournalister har avdekket saken.

Prosjektet avslører blant annet at minst tolv tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter har verdier i skatteparadiser, inkludert statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island, kong Salman i Saudi-Arabia og Aserbajdsjans førstefamilie, skriver Aftenposten.

Islands statsminister kan bli felt

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan bli tvunget til å trekke seg etter opplysninger om at han i 2007 kjøpte et selskap som senere ble en av kreditorene etter bankkollapsen på øya, skriver Aftenposten.

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kommer det frem at Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. Wintris var registrert på De britiske jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner.

Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.

I 2013 ble Gunnlaugsson valgt til statsminister på en bølge av misnøye mot utenlandske kreditorer. Wintris var én av dem, med millioner i krav mot de kollapsede islandske bankene. Det fortalte han aldri om, verken til velgerne eller andre folkevalgte på Island.

Opplysningene finnes i interne dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ og over 100 andre medieorganisasjoner. Aftenposten er eneste norske mediehus med tilgang på lekkasjen.

Mandag formiddag kan Gunnlaugsson bli møtt med krav i Alltinget om at han skal trekke seg og skrive ut nyvalg. Over 15.000 islendinger har allerede signert et opprop der de krever hans avgang, og det er varslet demonstrasjoner foran det islandske parlamentet, Alltinget, når politikerne møtes mandag.

– Putins venner har nettverk av selskap

Den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste venner skjuler store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser, ifølge en rekke medier som har samarbeidet om saken.

Avsløringen dreier seg om hvordan mektige personer fra en rekke land bruker skatteparadiser til å skjule penger. Kretsen rundt Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.

«Edderkoppen» i dette nettverket skal være musikeren Sergej Roldugin, som er en nær venn av den russiske presidenten.

Viser Messis bruk av skatteparadis

Fotballstjernen Lionel Messis bruk av skatteparadiser omtales også i den store mengden dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet.

Messi og faren Jorge er begge tiltalt i Spania for skatteunndragelse via selskaper i andre land.

I dokumentene som er lekket, går det frem at firmaet i 2013 fikk ansvaret for papirarbeidet til det Panama-registrerte selskapet Mega Star Enterprises, ifølge Aftenposten. Ti dager senere blir Messi og faren bekreftet som eiere av Mega Star Enterprises.

De to ble siktet for skatteunndragelse dagen før Mossack Fonseca ifølge dokumentene overtok ansvaret for håndteringen av papirarbeidet i selskapet.

Også flere andre fotballstjerner knyttes til skatteparadiser i de lekkede dokumentene, ifølge Aftenposten.

Opplysningene om skatteparadisene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. Tyske Süddeutsche Zeitung, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten i Norge og over hundre andre medier har samarbeidet om avsløringen.

Avisen er eneste norske avis med tilgang til de lekkede dokumentene og publiserte avsløringene søndag kveld.

Personvernpolicy