Laveste BNP-vekst siden finanskrisen i 2009

Veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge var på 1 prosent i 2015, den laveste veksten siden finanskrisen i 2009. Illustrasjonsfoto.
Veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge var på 1 prosent i 2015, den laveste veksten siden finanskrisen i 2009. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix

Muligheten for at Norges Bank kutter renten i mars, er blitt større, mener flere økonomer. Årsaken er at vi i fjor hadde den laveste veksten i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge siden finanskrisen i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norges Bank ga i desember uttrykk for at det var litt mer sannsynlig at renten ville bli satt ned i mars enn at den ville blir holdt uendret. Dagens tall øker sjansen for at Norges Bank vil senke renten i mars, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge var på 1 prosent i 2015, viser de nye tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte tirsdag.

Når det gjelder fjerde kvartal i fjor, økte BNP for Fastlands-Norge med 0,1 prosent. Veksten i tredje kvartal ble revidert ned til 0.

Som antatt

Veksten i fjorårets tre siste måneder var imidlertid som forventet, sier seniorøkonom Erik Johannes Bruce i Nordea. Også Bruce ser muligheten for et rentekutt på rentemøtet 17. mars som større nå.

– Ser man på revideringen av veksten i tredje kvartal, var dette noe svakere enn Norges Banks vurderinger. Likevel er dette på linje med våre antakelser om et rentekutt i mars, sier Bruce.

Det samlede bruttonasjonalproduktet der petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart også er tatt med, hadde en nedgang på 1,2 prosent i fjerde kvartal i fjor og en oppgang på 1,6 prosent for hele fjoråret.

For petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart separat var nedgangen på 5,6 prosent i fjerde kvartal. Her var det i hele 2015 en oppgang på 3,7 prosent.

Les også: Tilliten til norsk økonomi svikter hos forbrukerne

Eksporten skuffer

Bruce ser positivt på utviklingen i det private forbruket som steg 0,6 prosent i fjerde kvartal. I hele 2015 var økningen 2,0 prosent, viser SSB-tallene.

– Tjenesteforbruket vokser i et sunt tempo og kompenserer for den høye prisveksten som er med på å holde igjen vareforbruket. Boliginvesteringer gjør det også bra, sier Bruce.

Verdien av eksporten falt imidlertid med 2,9 prosent i fjerde kvartal, mens importen økte 1,6 prosent. For hele 2015 steg eksporten med 2,3 prosent, mens importen økte med moderate 0,6 prosent.

– Fastlandseksporten overrasker negativt. Eksport av tjenester faller kraftig, og motvirker den positive varehandelen. Dette kan være et tegn på at lavere oljeinvesteringer globalt skader oljeorientert eksport fra Fastlands-Norge som består av en rekke tjenester, sier Bruce.

Han merker seg også at sysselsettingen falt med 0,1 prosent, mens Norges Banks spådom var at sysselsettingen ville ligge på stedet hvil.

Les også:

Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten

EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag

Personvernpolicy