Tokyo-børsen rett til værs

Illustrasjonsfoto: Toru Hanai / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Toru Hanai / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aksjekursene på børsen i Tokyo slår kraftig tilbake etter forrige ukes nedgang. Ved stengetid mandag var oppgangen på over 7 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De europeiske og amerikanske markedene løftet seg fredag etter to tunge uker, og mandag fulgte Tokyo etter. Årsaken er fornyet tro på den japanske økonomien, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den toneangivende Nikkei 225-indeksen i Tokyo steg 7,16 prosent, eller 1.069,97 poeng, til 16.022,58 poeng. Dermed ser det ut til at den for alvor er på retur etter å ha slanket seg over 11 prosent i forrige uke.

Den bredere Topix-indeksen gikk opp hele 8,02 prosent og ligger nå på 1.292,23 poeng. Det er den kraftigste prosentvise stigningen i løpet av en enkelt dag siden før finanskrisen i 2008.

Les også: Kraftig børsfall i Tokyo

Også i Hongkong var det betydelig opptur på børsen, der Hang Seng-indeksen hadde løftet seg 2,8 prosent ved lunsjtid.

Kinesisk nedgang

Situasjonen var motsatt på det kinesiske fastlandet, der Shanghai Composite-indeksen hadde falt med 0,7 prosent midtveis i handelen. Børsen har vært lukket siden 5. februar som følge av kinesisk nyttår, og tatt i betraktning de store svingningene på verdens børser i forrige uke, var fallet relativt lite.

Samtidig styrket den kinesiske valutaen yuan seg med over 1 prosent, etter at myndighetene justerte verdien for å hindre spekulasjon.

Svak utenrikshandel

Samtidig viser ferske tall at Kinas utenrikshandel minsket kraftig i januar som følge av svak etterspørsel og overkapasitet i kinesisk industri, noe som igjen kan øke presset på den kinesiske valutaen.

Eksporten sank med 11,2 prosent, mens importen gikk ned med hele 18,8 prosent. I begge tilfeller var nedgangen mye større enn forventet. Økonomer hadde på forhånd spådd en eksportnedgang på 1,8 prosent og en importnedgang på 3,6 prosent, ifølge en prognosesammenstilling fra Bloomberg News.

Personvernpolicy