Analytiker: – Er det 2008 en gang til?

Også i USA har børsene falt den siste tiden. Bildet ble tatt på New York-børsen fredag, da Dow Jones-indeksen sank 1,29 prosent.
Også i USA har børsene falt den siste tiden. Bildet ble tatt på New York-børsen fredag, da Dow Jones-indeksen sank 1,29 prosent. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Børsene falt kraftig i Europa mandag, og Oslo Børs stupte 4,39 prosent. Nedgangen var spesielt stor i Aten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen endte på 536,10 poeng etter et fall som forsterket seg den siste halvtimen med aksjehandel.

I Tyskland hadde Dax-indeksen falt 2,7 prosent på ettermiddagen, mens den britiske indeksen FTSE 100 hadde sunket 2,3 prosent.

Børsen i Aten falt hele 7,9 prosent, og de greske bankaksjene stupte over 24 prosent i løpet av dagen.

Den felleseuropeiske indeksen FTSEurofirst 300 sank 2,6 prosent til det laveste nivået siden 2014. Etter børsfall på flere kontinenter store deler av perioden siden nyttår begynner enkelte investorer å se likhetstrekk med starten på finanskrisen.

– Flere og flere spør: Er dette 2008 en gang til? sier senioranalytiker Owen Callan fra selskapet Cantor Fitzgerald til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Bankene stuper på børsen i Hellas

Bekymret for storbanker

Også amerikanske aksjer falt da børsene åpnet i New York, og etter halvannen times handel hadde Dow Jones-indeksen sunket 1,7 prosent.

Også oljeprisen falt mandag, og prisen på nordsjøolje gikk ned om lag 1 prosent til 34 dollar fatet i løpet av dagen.

Kinas økonomiske problemer og frykt for en ny, global økonomisk oppbremsing trekkes fram som årsaker til børsfallet. I tillegg skal investorene være bekymret for situasjonen til noen av verdens største finansselskaper. Negative renter i flere land og bøter for tidligere brudd på lover og regler har svekket inntektene til flere storbanker.

Mange bankaksjer ligger nå på det laveste nivået på flere år, og Deutsche Bank falt mandag 6,5 prosent. BNP Paribas og Barclays sank begge over 4 prosent.

– Folk er bekymret for den globale økonomien, og nå begynner vi særlig å se på bankene, sier Callan.

Les også: Storbank: 81 prosents risiko for resesjon i Norge

Strid om greske kutt

I Hellas er situasjonen langt verre enn i resten av EU, og bankaksjenes stup mandag kom i tillegg til et fall på til sammen 24 prosent i løpet av forrige uke.

Bankene hadde steget noe på børsen siden en rekapitalisering i desember, et halvår etter at de nesten gikk over ende under konflikten mellom den greske regjeringen og landets kreditorer.

Fortsatt er det strid mellom regjeringen og kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om en planlagt pensjonsreform. Representanter for långiverne besøkte Aten i forrige uke for å vurdere hvordan landet overholder sine låneforpliktelser.

Titusener av mennesker deltok i en demonstrasjon mot pensjonsreformen i Aten torsdag.

Personvernpolicy