Joly: – Økokrim er for lite og svakt

<p>Den norskfødte franske politikeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly mener at statene er for svake når de tar opp kampen med de multinasjonale selskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)</p>
Den norskfødte franske politikeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly mener at statene er for svake når de tar opp kampen med de multinasjonale selskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

At Økokrim trakk anken i Transocean-saken viser rettsstatens knefall for den grove kapitalismen, mener EU-parlamentariker og tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det viser at Økokrim er for lite og svakt. Det er underbemannet og underbemidlet. Det er veldig trist for Norge. Borgerne er blitt fratatt muligheten til å få prøvet denne aggressive skatteunndragelsen for ankeretten, sier Joly til Dagens Næringsliv.

Etter elleve år, en tapt runde i retten og kritikk fra Riksadvokaten trakk Økokrim hele Transocean-saken onsdag i forrige uke.

Bakgrunn: Rekordstore erstatningskrav i Transocean-saken

Les også: Transocean-advokat brukte statlige Norfund i argumentasjonen

Joly stiller seg bak førstestatsadvokat Morten Eriksen og er uenig i at han var inhabil i saken. Hun minner om at da hun etterforsket korrupsjon på topplanet i oljeselskapet Elf Aquitane i Frankrike, ble hun anklaget for å være en hevntørstig kjerring som gikk etter de rike. Hun mener likevel at det i en betent situasjon kan være riktig å fjerne en aktor for å skape ro, noe som skjedde med Eriksen.

– Men at hele saken frafalles og dermed ikke kommer for ankeretten, er utilgivelig. Det er rettsstatens knefall for den grove kapitalismen, som i stadig større grad skjer på de internasjonale selskapenes premisser, sier Joly.

Les også: Da Erik Solheim fikk Eva Joly til Shippingklubben

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Les også: Riksadvokaten vil ha ekstern gransking av Transocean-saken

Les også: IMF: Slik flykter næringslivet fra inntektsskatten

Personvernpolicy