Joly: – Økokrim er for lite og svakt

<p>Den norskfødte franske politikeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly mener at statene er for svake når de tar opp kampen med de multinasjonale selskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)</p>
Den norskfødte franske politikeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly mener at statene er for svake når de tar opp kampen med de multinasjonale selskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

At Økokrim trakk anken i Transocean-saken viser rettsstatens knefall for den grove kapitalismen, mener EU-parlamentariker og tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det viser at Økokrim er for lite og svakt. Det er underbemannet og underbemidlet. Det er veldig trist for Norge. Borgerne er blitt fratatt muligheten til å få prøvet denne aggressive skatteunndragelsen for ankeretten, sier Joly til Dagens Næringsliv.

Etter elleve år, en tapt runde i retten og kritikk fra Riksadvokaten trakk Økokrim hele Transocean-saken onsdag i forrige uke.

Bakgrunn: Rekordstore erstatningskrav i Transocean-saken

Les også: Transocean-advokat brukte statlige Norfund i argumentasjonen

Joly stiller seg bak førstestatsadvokat Morten Eriksen og er uenig i at han var inhabil i saken. Hun minner om at da hun etterforsket korrupsjon på topplanet i oljeselskapet Elf Aquitane i Frankrike, ble hun anklaget for å være en hevntørstig kjerring som gikk etter de rike. Hun mener likevel at det i en betent situasjon kan være riktig å fjerne en aktor for å skape ro, noe som skjedde med Eriksen.

– Men at hele saken frafalles og dermed ikke kommer for ankeretten, er utilgivelig. Det er rettsstatens knefall for den grove kapitalismen, som i stadig større grad skjer på de internasjonale selskapenes premisser, sier Joly.

Les også: Da Erik Solheim fikk Eva Joly til Shippingklubben

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

Les også: Riksadvokaten vil ha ekstern gransking av Transocean-saken

Les også: IMF: Slik flykter næringslivet fra inntektsskatten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus